Evropa

Žene u Poljskoj protestovale zbog najavljenih odluka o zabrani abortusa, u sredu sednica parlamenta

Komentari

Autor: Euronews

30/11/2021

-

23:01

Žene u Poljskoj protestovale zbog najavljenih odluka o zabrani abortusa, u sredu sednica parlamenta
Žene u Poljskoj protestovale zbog najavljenih odluka o zabrani abortusa, u sredu sednica parlamenta - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Aktivistkinje za ženska prava u Poljskoj protestovale su danas zbog plana vlade da se svaka trudnoća registruje u nacionalnoj bazi, dok se parlament priprema za novu raspravu o ograničavanju prava abortusa. Okupljeni na protestu koristili su crvenu farbu kako bi simbolizovali krv.

Kako ističu, plaše se da će baza podataka omogućiti vlastima da prate da li se trudnoće završavaju porođajem i omogućiti krivično gonjenje ukoliko se to ne desi. Ovu mogućnost je je ministar zdravlja demantovao i rekao da takav registar ne postoji i da vlada samo digitalizuje dokumentaciju, prenosi Euronews pisanje agencije AP.

Poljska je prošle godine uvela ograničenja kada je u pitanju već konzervativan zakon o abortusu, te je sada taj čin dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta, ili ako su život i zdravlje žene u opasnosti. Praksa je pokazala da iz tog razloga žene iz Poljske idu u druge evropske zemlje, najčešće u Holandiju i Slovačku, kako bi abortirale i postoje grupe koje im u tome pomažu.

"Ovo je potpuni rat protiv žena u Poljskoj", rekla je Marta Lempart, liderka Ženskog štrajka, pokreta za prava žena koji predvodi proteste, koji su se poslednjih dana održavali u Varšavi i drugde ispred vladinih zgrada.

Parlament je za sredu zakazao sednicu na kojoj će se raspravljati o potpunoj zabrani abortusa, čak i u slučaju kada je ugroženo zdravlje žene.  Predlog zakona o ukidanju prava na abortus definisao bi fetus kao dete i ukoliko bi to postao zakon, aktivistkinje koje pomažu ženama da putuju do ustanova za abortuse i same žene mogle bi se suočiti sa godinama zatvora zbog ubistva. Kazna bi mogla biti od pet godina do doživotne robije.

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Irene Donadio iz Evropske mreže Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo rekla je da će zakon žene koje dožive pobačaj ostaviti podložne mogućim krivičnim prijavama i zatvorskim kaznama do pet godina. Ona je to nazvala "noćnom morom za žene u Poljskoj".

Amnesti internešenel je u utorak pozvao poljske zakonodavce da odbace, kako se navodi, "zlokoban zakon" i "poslednji u talasu okrutnih i diskriminatornih napada na ljudska prava žena".

Ovaj predlog izmena zakona nije delo poslanika, već ga je donela fondacija protiv abortusa. U Poljskoj, grupe građana mogu da iznesu zakonske predloge u parlament ako prikupe najmanje 100.000 potpisa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa