Evropa

Žestoka kritika predloga poljskog Ministarstva zdravlja da se zvanično registruje svaka trudnoća

Komentari

Autor: Fonet

24/11/2021

-

22:27

Žestoka kritika predloga poljskog Ministarstva zdravlja da se zvanično registruje svaka trudnoća
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Predlog poljskog Ministarstva zdravlja da se zvanično registruje svaka trudnoća naišao je na žestoke reakcije javnosti u državi u kojoj je abortus praktično nemoguć.

U predlogu se navodi da svaka trudnoća mora da uđe u Medicinski informativni sistem čim se žena obrati lekaru, a u obrazloženju stoji da je to neophodno iz medicinskih razloga, preneo je Politiko.

To bi, u teoriji, vlastima moglo da posluži da prate svaku trudnoću i da znaju da li je završena porođajem, a javnost je zabrinuta zbog činjenice da bi na osnovu toga mogli da znaju i da li je žena prekinula trudnoću.

"Zahtevam objašnjenje ko je inicirao ovu promenu i šta je njen pravi cilj", rekao je opozicioni poslanik Krištof Brejz, koji je obelodanio predlog Ministarstva zdravlja.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Poljska desničarska vlada, na čelu sa partijom Prava i pravde, donela je maksimalno restriktivan zakon o prekidu trudnoće, a Ustavni sud je pre godinu dana odlučio da abortus zbog deformiteta fetusa predstavlja krivično delo.

Abortus je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta i ukoliko je ugrožen život majke, ali je nedavna smrt jedne trudnice pokazala da je i to diskutabilno.

Tridesetogodišnja žena je preminula nakon što lekari, iz straha da ne prekrše zakon, nisu uradili abortus koji je verovatno mogao da joj spasi život. Nakon tog tragičnog događaja desetine hiljada ljudi je protestovalo i tražilo izmenu zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa