Evropa

Poljska na nogama posle trudnice koja je preminula zbog zabrane abortusa: "Zakon ubija Poljakinje, to je okrutno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

07:11

Poljska na nogama posle trudnice koja je preminula zbog zabrane abortusa: "Zakon ubija Poljakinje, to je okrutno"
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je pre nekoliko dana objavljeno da je preminula trudnica kojoj je uskraćen abortus zbog strogog Zakona, hiljade Poljaka izašlo je proteklog vikenda na ulice. Oni su protestovali protiv strogih pravila o prekidu trudnoće.

Zbog svega toga, poljsko ministarstvo zdravlja izdalo je u nedelju uputstvo lekarima koje potvrđuje da je legalno prekinuti trudnoću kada su zdravlje ili život žene u opasnosti. Ta direktiva, za ovu trudnicu, nažalost, stigla je prekasno. Porodica kaže da je trudnica umrla od sepse. Inače, kako piše Euronews, trudnica je preminula u septembru, ali je vest o njenoj smrti objavljena tek nedavno.

Ona je naime, u septembru došla u bolnicu kada joj je pukao vodenjak, ispričala je porodica. I raniji ultrazvuk pokazivao je više deformacija fetusa. Međutim, lekari su odbili da prekinu trudnoću, jer je fetus imao otkucaje srca. Kada se pokazalo da su otkucaji stali, lekari su odlučili da Izabeli obave carski rez. Advokat porodice, Jolanta Budzovska, kazala je da je Izabelino srce stalo na putu u salu za operaciju i da je umrla bez obzira na pokušaje reanimacije.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Nova direktiva stigla je nakon smrti 30-godišnje trudnice koja je bila u 22. nedelji trudnoće. Lekari u bolnici u Pščini, na jugu Poljske, odbili su da prekinu njenu trudnoću uprkos činjenici da njenom fetusu nije bilo dovoljno amnionske tečnosti da preživi, naveli su članovi porodice i njihov advokat.

Lekari su suspendovani, a tužioci istražuju slučaj. Ogorčeni Poljaci održali su masovne proteste širom zemlje tokom vikenda, okrivljujući za smrt žene restriktivni Zakon o abortusu u Poljskoj. Aktivisti za ženska prava kažu da taj restriktivni zakon ima zastrašujući efekat na lekare u ovoj pretežno rimokatoličkoj naciji.

Protesti su nastavljeni drugi dan u nedelju, a najmasovniji je bio u Krakovu, na jugu zemlje. Hiljade demonstranata upalilo je lampice mobilnih telefona i minutom ćutanja odali počast tragično preminuloj trudnici. Zatim su otišli ​​do sedišta crkvenih vlasti u Krakovu, skandirajući protiv restriktivnog Zakona o abortusu u Poljskoj.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Ljudi koji su nosili sveće i transparente na kojima je stajalo "Nijedna više" i "Indiferentnost je saučesništvo" hodali su kroz desetak gradova, saopštili su organizatori. Aktivisti kažu da je smrt 30-ogodišnje Izabele u 22. nedelji trudnoće upravo rezultat te presude.

"Zakon protiv abortusa u Poljskoj ubija Poljakinje. To je okrutno, to je zastrašujuće", kazala je jedna žena na protestu i dodala da je to nehumano i da se nada da će ova situacija doprineti da Poljakinje više ne moraju da umiru.

Ministarstvo o tome kada je moguć prekid trudnoće

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je u skladu sa zakonom prekid trudnoće moguć kada je zdravlje žene ugroženo, a posebno u slučaju opasnosti po njen život. Nova direktiva koju je izdalo ministarstvo, uključuje i uputstva u slučaju preranog gubitka amnionske tečnosti.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

"Treba jasno naglasiti da lekari ne smeju da se plaše da donose očigledne odluke koje proizilaze iz njihovog iskustva i dostupnog medicinskog znanja", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, do pre godinu dana, žene u Poljskoj su mogle da abortiraju u tri slučaja: ako je trudnoća nastala kao posledica krivičnog dela kao što je silovanje, ako je zdravlje ili život žene ugrožen, ili u slučaju nepopravljivih defekata fetusa. Ta poslednja mogućnost je eliminisana pre godinu dana kada je Ustavni sud presudio da je to protivno poljskom zakonu.

Presuda poljskog Ustavnog suda da abortus na temelju deformacije ploda nije u skladu s Ustavom stupila je na snagu u januaru, nakon čega je došlo do gotovo potpune zabrane pobačaja, ali i organizovanja velikih protesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa