Evropa

Protest u Poljskoj, aktivisti poručuju da je za smrt žene "kriv" Zakon o abortusu

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

07:47

Protest u Poljskoj, aktivisti poručuju da je za smrt žene "kriv" Zakon o abortusu
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti u Poljskoj odali su počast ženi koja je preminula u 22. nedelji trudnoće, a aktivisti za reproduktivna prava su rekli da je ona prva osoba koja je umrla zbog ograničenja poljskog zakona o abortusu.

Ljudi su palili sveće na Dan svih svetih, verski praznik kada Poljaci posećuju groblja i oplakuju mrtve, preneo je AP.

Oni su upalili sveće ispred Ustavnog suda u Varšavi, koji je prošle godine doneo presudu koja je dovela do pooštravanja jednog od inače najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu. Ženski štrajk, grupa koja se bori za reproduktivna prava, pozvala je na proteste koji su održani u Varšavi i Krakovu.

Poljska, uglavnom katolička zemlja, donela je strogi zakon o abortusu 1993. godine kojim je prekid trudnoće zabranjem osim u tri slučaja: ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako fetus ima urođene deformitete.

Ustavni sud je, međutim, pod uticajem poljske konzervativne vladajuće partije, prošle godine presudio da abortusi zbog urođenih mana nisu ustavni.

Fetusu žene koja je preminula u 22. nedelji trudnoće nedostajala je amnionska tečnost.

Bolnica: Lekari učinili sve da spasu trudnicu

Lekari i babice učinili su sve što su mogli da spasu fetus i 30-ogodišnju trudnicu, koja je preminula od septičkog šoka u 22. nedelji trudnoće, tvrde u bolnici u Poljskoj, u kojoj je trudnica preminula, u vreme kada se ovaj slučaj našao u centru pažnje javnosti zbog pooštravanja zakona o abortusu u toj zemlji.

Prema navodima advokata porodice preminule trudnice, lekari nisu uradili abortus, iako je fetusu nedostaja amnionska tečnost, zaštitni sloj tečnosti u plodovoj ovojnici koji okružuje plod sa svih strana za vreme trudnoće.

Aktivisti za reproduktivna prava kažu da je trudnica prva žrtva nedavno uvedenih ograničenja poljskog zakona o abortusu, prenosi AP.

Iz bolnice u kojoj je trudnica preminula saopštili su danas da saosećaju sa njenim bližnjima i ostalima koji tuguju za trudnicom, ali tvrde da su učinili sve da spasu trudnicu i njen fetus.

Komentari (0)

Evropa