Evropa

Pravo na abortus u Poljskoj: Hiljade demonstranata na protestu zbog tragične smrti trudnice

Komentari

Autor: Jutarnji

06/11/2021

-

19:46

Pravo na abortus u Poljskoj: Hiljade demonstranata na protestu zbog tragične smrti trudnice
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

HIljade Poljaka okupilo se danas u gradovima širom Poljske kako bi protestovali protiv strogih pravila o prekidu trudnoće. Protesti su počeli posle tragične smrti trudnice, kada je i ponovo otvorena javna debata o tom pitanju.

Presuda poljskog Ustavnog suda da abortus na temelju deformacije ploda nije u skladu s Ustavom stupila je na snagu u januaru, nakon čega je došlo do gotovo potpune zabrane pobačaja ali i organizovanja velikih protesta.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Ljudi koji su nosili sveće i transparente na kojima je stajalo "Nijedna više" i "Indiferentnost je saučesništvo" hodali su kroz desetak gradova, saopštili su organizatori.

Aktivisti kažu da je smrt 30-ogodišnje Izabele u 22. nedelji trudnoće upravo rezultat te presude.

Porodica kaže da je trudnica umrla od septičkog šoka.

Izabela je u septembru došla u bolnicu kada joj je pukao vodenjak, ispričala je porodica. I raniji ultrazvuk pokazivao je više deformacija fetusa. Međutim, lekari su odbili da prekinu trudnoću jer je fetus imao otkucaje srca.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Kada se pokazalo da su otkucaji stali, lekari su odlučili da Izabeli obave carski rez. Advokat porodice, Jolanta Budzovska, kazala je da je Izabelino srce stalo na putu u salu za operaciju i da je umrla bez obzira na pokušaje reanimacije.

'I njeno je srce kucalo", jedan je od slogana na transparentima.

"Zakon protiv abortusa u Poljskoj ubija Poljakinje. To je okrutno, to je zastrašujuće", kazala je jedna žena na protestu i dodala da je to nehumano i da se nada da će ova situacija doprineti da Poljakinje više ne moraju da umiru.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Vlada je saopštila da nije odluka suda kriva za smrt mlade žene već lekarska greška.

Ministar zdravlja, Adam Nidzielski obećao je da će izdati uputstva kako bi se rastumačilo u kojim slučajevima pobačaj može da bude legalan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa