Evropa

Napeto na granici: Poljska pozvala beloruskog diplomatu posle "provokacije"

Komentari

Autor: Euronews, AP, AFP

04/11/2021

-

11:28

Napeto na granici: Poljska pozvala beloruskog diplomatu posle "provokacije"
Napeto na granici: Poljska pozvala beloruskog diplomatu posle "provokacije" - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski, File

veličina teksta

Aa Aa

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo beloruskog diplomatu zbog "upada" na državnoj granici nakon što je Varšava izvestila da su "neidentifikovane uniformisane osobe sa dugim piškama" ušle na teritoriju Poljske u ponedeljak uveče. Ministarstvo je opisalo incident kao "provokaciju" i navelo da je pozvalo na razgovor beloruskog otpravnika poslova Aleksandera Česnovskog.

Podsetimo, incident se dogodio u jeku tenzija na belorusko-poljskoj granici s obzirom na to da je pojačan pritisak migranata koji pristižu iz Belorusije. 

Stanislav Zarin, portparol poljske obaveštajne službe, rekao je da je ovaj incident "najopasniji i najozbiljniji zasad". Incident se dogodio oko 300 metara od belourske granice. Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pjotr Vavrzik zatražio je objašnjenje i naveo da beloruski zvaničnici rizikuju eskalaciju tenzija.

"Akcije koje su beloruske vlasti preduzele poslednjih nedelja imaju sve očiglednija obeležja namerne eskalacije. Poljska smatra takve akcije neprihvatljivim i neće ih tolerisati... Poljska je odlučna da brani svoje granice i spoljne granice EU", navodi se u saopštenju.

U prethodnih nekoliko meseci na hiljade migranata iz Sirije, Iraka, Avganistana i Afrike ušlo je u Poljsku i druge članice EU, mnogi od njih sa poljskim turističkim vizama.

Evropska unija je optužila Minsk da namerno podstiče ilegalnu migraciju kao odgovor na sankcije EU i u nameri da destabiliše blok.

Uslovi u kojima migranti na granici žive su posebno teški u ovom periodu, a najmanje 10 osoba je preminulo u tom regionu, uključujući i migranta iz Iraka koji je pronađen u petak na poljskoj strani.

Poljska je poslala na hiljade vojnika na granicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa