Evropa

Poljska diže zid vredan 350 miliona evra na granici sa Belorusijom

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

08:51

Poljska diže zid vredan 350 miliona evra na granici sa Belorusijom
Migranti na granici s Poljskom - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis;

veličina teksta

Aa Aa

Poljski poslanici odobrili su brzu izgradnju zida vrednog gotovo 350 miliona evra na granici sa Belorusijom, u nastojanju da zaustave sve veći priliv migranata.

Za realizaciju ovog plana na predlog vlade, koji podrazumeva izgradnju zida sa senzorima pokreta, nakon jučerašnje potvrde u parlamentu, potrebno još samo odobrenje predsednika Andžeja Dude, prenosi AP.

Poljska i druge zemlje EU optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da ohrabruje i pomaže migrante sa Bliskog istoka i Afrike da traže ulazak u EU preko njihovih granica sa Belorusijom.

Oni navode da vlada u Minsku nastoji da destabilizuje celu Uniju kao odmazdu za sankcije Zapada.

Neki migranti, uglavnom iz Iraka i Sirije, umrli su od iscrpljenosti u blizini granice između Poljske i Belorusije, koja prolazi preko 400 kilometara kroz šume, močvarno područje i duž reke Bug.

Poljska je podigla ogradu sa bodljikavom žicom prema Belorusiji i poslala tamo hiljade vojnika i policajaca, ali mere nisu uspele da zaustave priliv migranata, iako graničari imaju, prema novom poljskom zakonu, ovlašćenja da vraćaju migrante odmah nazad preko granice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa