Evropa

Poljsko Ministarstvo zdravlja izdalo uputstvo lekarima o prekidu trudnoće kada je život u opasnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/11/2021

-

17:55

Poljsko Ministarstvo zdravlja izdalo uputstvo lekarima o prekidu trudnoće kada je život u opasnosti
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljsko Ministarstvo zdravlja izdalo je danas uputstvo lekarima u kojem se potvrđuje da je legalno prekinuti trudnoću kada su zdravlje ili život žene u opasnosti.

"Treba jasno naglasiti da lekari ne smeju da se plaše da donose očigledne odluke koje proizilaze iz njihovog iskustva i dostupnog medicinskog znanja", navelo je Ministarstvo, preneo je AP.

Dokument upućen akušerima je reakcija na smrt 30-godišnje majke koja je u 22. nedelji trudnoće imala zdravstvenih problema. Žena je preminula u septembru, ali je njena smrt postala opšte poznata ovog meseca.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Podsetimo, lekari u bolnici na jugu Poljske odbili su da ženi prekinu trudnoću uprkos činjenici da njen fetus nije imao dovoljno amnionske tečnosti da preživi, saopštili su nedavno njena porodica i advokat. Nakon tragedije, lekari su suspendovani, a slučaj se dalje istražuje.

Ovo je bio povod da ogorčeni Poljaci održe masovne proteste širom zemlje tokom vikenda. Oni s  za smrt žene okrivli restriktivni Zakon o abortusu u Poljskoj. Aktivisti za prava žena kažu da pomenuti zakon ima i zastrašujući efekat na lekare.

Zakon stupio na snagu početkom godine

Zakon o potpunoj zabrani abortusa u Poljskoj stupio je na snagu 28. januara ove godine.

On je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine, ali je njegovo konačno usvajanje bilo odloženo zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske koji nisu bili za usvajanje ovog zakona.

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Međutim, desničarska vlada Poljske objavila je na 27. januara ove godine na svom zvaničnom Twitter nalogu kako će zakon ipak biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

Prema ovom zakonu, žene u Poljskoj imaju pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili u slučaju ako je trudnoća posledica silovanja. Ranija odluka kojom se abortus dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa