Evropa

Poljaci na nogama nakon nove uredbe vlade: Prate se sve trudnoće, sistem proganja i kontroliše trudnice, a cilj je jedan

Komentari

Autor: AP, Euronews

09/06/2022

-

19:33

Poljaci na nogama nakon nove uredbe vlade: Prate se sve trudnoće, sistem proganja i kontroliše trudnice, a cilj je jedan
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova odluka poljske vlade, zbog koje će, kako mnogi smatraju, zdravstveni sistem moći da "proganja i kontroliše trudnice" u zemlji u kojoj je gotovo u potpunosti zabranjen abortus, digla je Poljake ponovo na noge. Novi talas besa stigao je nakon što su se brojni građani Poljske već oštro pobunili protiv kontroverznog zakona i uznemirijućih slučajeva trudnica koje su, kao posledica stroge regulative, preminule.

Naime, u ponedeljak je osvanula nova odredba koja, kako tvrde predstavnici poljske opozicije, vlastima omogućava pravljenje "registra trudnoće", kako bi lakše pratili i otkrili moguće nelegalne abortuse. Vlada ne poriče uvođenje nove odredbe, ali tvrdi da je u pitanju sistem koji će služiti isključivo za "lakši rad medicinara sa domaćim i inostranim pacijentima, kao i da je odredba pratila preporuke Evropske unije".

Međutim, aktivisti za ženska prava i opozicioni političari strahuju da će se žene, odnosno trudnice, suočiti sa nadzorom bez presedana. Oni veruju da bi ovaj registar mogao da bude "novo oružje represije" nad ženama, uzimajući u obzir da će informacijama imati pristup i poljsko tužilaštvo. Ipak, iz Ministarstva zdravlja poručuju da će samo zdravstveni radnici imati pristup registru.

"Zastrašujuća ideja"

"Registar trudnoća u zemlji u kojoj je gotovo potpuna zabrana abortusa je zastrašujuća ideja", rekla je Agnješka Dziemijanovič-Bok, levičarska poslanica.

Poslanik liberala Kamila Gasjuk-Pihović rekla je novinarima da bi lista podataka mogla da "proganja i kontroliše Poljakinje".

Vladin registar je takođe osudio poljski opozicioni lider i bivši predsednik Saveta EU Donald Task.

"Poljakinjama je potrebna briga, a ne kontrola", rekao je on.

Marta Lempart, aktivista za ženska prava rekla je da ne veruje da će vlada čuvati informacije o trudnoći žena od policije i tužilaca. Ona je za Asošiejted pres rekla da policija u Poljskoj već ispituje žene o tome kako kako im se trudnoća prekinula.

Profimedia

 

"Biti trudan znači da policija može da dođe kod vas u bilo kom trenutku, a tužioci mogu da vas propituju o trudnoći", reklo je Lempart.

Ona smatra da zbog novog sistema, mnoge žene će da izvegavaju državni zdravstveni sistem. Bogatije žene će se verovatno lečiti privatno ili u inostranstvu, dok će se siromašnije suočiti sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema zbog izbegavanja prenatalne nege, ističe Lempart.

Šta kaže vlast

O kakvoj urebi je zapravo reč i šta kaže vlast? Naime, prema naredbi ministra zdravlja Adama Niedzielskog, lekari sada moraju da beleže informacije o trudnoći, uključujući sve prethodne ili trenutne bolesti, lekarske posete, tretmane i krvnu grupu. Poljska vlada tvrdi da su podaci o javnom zdravlju pratili preporuke Evropske unije i da će omogućiti medicinskim radnicima bolji rad.

 

Portparol ministarstva zdravlja Vojčeh Andrusevič pokušao je da ublaži zabrinutost, rekavši da će samo medicinski radnici imati pristup podacima.

Napori, kako je rekao, imaju za cilj da poboljšaju medicinski tretman pacijenata, uključujući i slučajeve pacijenata iz EU koji traže pomoć u Poljskoj. U slučaju trudnica, rekao je da će to pomoći lekarima da odmah znaju koje žene ne bi trebalo da dobijaju rendgenske snimke ili određene lekove.

"Niko ne pravi registar trudnoća u Poljskoj", rekao je on za TVN24.

Zakon o abortusu

Međutim, niz događaja koji su obeležili prethodni period u Poljskoj, čine moge Poljake i više nego zabrinutima. Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020. godine, ženama u poljskoj je prekid trudnoće dozvoljen samo ukoliko postoji ozbiljan rizik po zdravlje majke ili ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta. 

Otkada je Ustavni sud abortus proglasio neustavnim, brojni aktivisti ukazuju na kršenje prava žena na slobodan izbor, ali i ugrožavanje zdravlja.

AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Poslednjih meseci, poznata su dva slučaja žena koje zbog odlaganja abostusa. Anonimna žena koja je u javnosti poznata pod lažnim imenom Izabela umrla je u septembru 2021. od septičkog šoka. Ta 30-godišnja žena bila je u 22. nedelji trudnoće i skeneri su otkrili višestruke defekte fetusa, ali lekari nisu izvršili abortus, već su uradili carski rez nakon smrti fetusa.

Nekoliko dana kasnije, jedan muškarac je rekao da je i njegova partnerka umrla jer su lekari odbili da izvrše abortus.

U Poljskoj je godinama bio dozvoljen abortus u slučaju fetusa sa urođenim manama. Taj izuzetak ukinuo je Ustavni sud 2020. godine.

Poljakinje koje žele da prekinu trudnoću zbog toga se često izlažu rizicima i nepoznatom. Poznato je da naručuju tablete za abortus ili putuju u Nemačku, Češku i druge zemlje u kojima je postupak dozvoljen. Dok je samostalno uzimanje tableta za abortus legalno, pomaganje drugoj osobi da dođe do istih nije.

Aktivistkinji Justini Vidrzinska preti kazna do tri godine zatvora jer je pomogla žrtvi nasilja u porodici da pristupi tabletama za abortus, što se smatra prvim takvim slučajem u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa