Fokus

Veliki broj klinika u SAD prestao da obavlja abortuse

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

12:30

Veliki broj klinika u SAD prestao da obavlja abortuse
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 66 klinika u 15 država SAD prestalo je da obavlja abortuse otkako je 24. juna Vrhovni sud te zemlje ukinuo federalno pravo na abortus, pokazala je objavljena analiza Gutmaher instituta.

Analiza Instituta, koji podržava pravo žena na abortus, navodi da je broj klinika koje obavljaju abortuse u 15 država pao sa 79, koliko ih je bilo pre odluke, na 13, prenosi AP.

Svih 13 klinika koje i dalje obavljaju abortus nalazi se u Džordžiji, dok druge države nemaju pružaoca usluga koji nude abortuse.

Na nacionalnom nivou, 2020. godine bilo je više od 800 klinika za abortus, saopštio je Institut

"Moraće da se sprovede još mnogo istraživanja da bi se shvatio pun obim haosa, konfuzije i štete koju je Vrhovni sud SAD naneo osobama kojima je potreban abortus, a ovakva situacija bi trebalo da uznemiri svakoga ko podržava reproduktivnu slobodu i pravo na telesnu autonomiju", rekla je predstavnica Gutmahera Rejčel Džons.

Najviša američka sudska instanca poništila 24. juna presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji, zbog čega su milioni žena izgubili zakonsko pravo na pobačaj.

Sud je poništio odluku iz 1973. godine u postupku "Rou protiv Vejda" čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Američke države sada mogu pojedinačno da odlučuju o legalnosti pobačaja i mogućnost da donose zakone kojima se abortus zabranjuje, podseća AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet