Fokus

SAD tuže svoju saveznu državu Ajdaho zbog odluke o abortusu

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

21:02

SAD tuže svoju saveznu državu Ajdaho zbog odluke o abortusu
Američki Vrhovni sud - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države podigle su  tužbu protiv savezne države Ajdaho zbog zakona te države koji je ocenjen kao nametanje "skoro apsolutne zabrane abortusa".

Tužbom protiv države Ajdaho savezna vlada nastoji da spreči lokalne vlasti da sude lekarima i disciplinuju ih, navodi se u tužbi, prenosi Rojters.

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u Ajdahou traži se da sud donese odluku da državni zakon Ajdahoa krši savezne propise i navodi se da je zakon države Ajdaho u suprotnosti sa postojećim sporazumima američke vlade i bolnica u okviru programa Mediker.

U međuvremenu birači u Kanzasu danas na referendumu odlučuju da li njihova država mora da nastavi da štiti pravo na abortus i od ishoda tog glasanja zavisi da li će abortus u Kanzasu biti ograničen ili zabranjen.

Jučerašnjom odlukom sudije iz Mičigena lokalno tužilaštvo te savezne države je blokirano u sprovođenju zabrane abortusa iz 1931. godine, samo nekoliko sati nakon što je žalbeni sud presudio da je to moguće, izjavila je predstavnica državnog tužilaštva Dana Nesel.

Privremena zabrana koju je doneo okružni sudija Džejkob Kaningem u Ouklandu zaustavlja sprovođenje presude žalbenog suda koja je otvorila vrata takvim zabranama, izjavila je Nesel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet