Fokus

U Zapadnoj Virdžiniji blokirano sprovođenje zabrane abortusa

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

23:22

U Zapadnoj Virdžiniji blokirano sprovođenje zabrane abortusa
U Zapadnoj Virdžiniji blokirano sprovođenje zabrane abortusa - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Sudija iz Zapadne Virdžinije danas je blokirao zvaničnike da sprovode zabranu abortusa iz 19. veka nakon što je Vrhovni sud SAD poništio odluku Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato pravo žena na nacionalnom nivou da prekinu trudnoću.

Odluka Tera Salanga, sudije okruga Kanava, otvorila je put usamljenoj državnoj klinici za abortuse da nastavi sa radom, koji je obustvaila iz straha od krivičnog gonjenja nakon presude Vrhovnog suda SAD od 24. juna, preneo je Rojters. Vrhovni sud SAD je odlukom većine konzervativnih sudija, šest prema tri, odlučio da potvrdi zabranu abortusa posle 15 nedelja trudnoće koju je usvojio Misisipi.

Sudije su poništile dve ključne odluke koje su štitile pravo na abortus: u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine i organizacije za zaštitu prava na abortus "Plend parenthud" protiv Kejsi 1992. goidne.

U mišljenju suda, čiji je autor konzervatvni sudija Semjuel Alito, navodi se da se u Ustavu zemlje ne pominje abortus niti Ustav garantuje pravo na prekid trudnoće preko drugog prava - na slobodu. U mišljenju se odbacuje argument iz slučaja Rou i Kejsi da ustavno pravo na slobodu obuhvata pravo pojedinca na privatnost u donošenje odluke o abortusu, na isti način na koji štiti ostale odluke koje se tiču intimnog seksualnog ponašanja, kao što su kontracepcija i brak.

Prema presudi, abortus je "suštinski različit" zato što se njime uništava život fetusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet