Fokus

Bivši predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov ojačao ovlašćenja - proglašen za nacionalnog lidera Turkmenistana

Komentari

Autor: Tanjug, AP

21/01/2023

-

23:48

Bivši predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov ojačao ovlašćenja - proglašen za nacionalnog lidera Turkmenistana
Gurbanguli Berdimuhamedov - Copyright Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik gornjeg doma parlamenta Turkmenistana i bivši predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov, proglašen je za nacionalnog lidera,  čime je ojačao svoju ulogu i dobio široka ovlašćenja u zemlji iako je vlast predao sinu.

Berdimuhamedov došao je na vlast 2006. i poznat je po gajenju kulta ličnosti kao i njegovi prethodnici. Predao je vlast sinu Serdaru u martu 2022. godine, ali su analitičari tada ocenili da je otac i dalje stvarni nosilac vlasti.

Ranije je bilo najavljeno da bi predsednik, ministri, visoki državni službenici i poslanici trebalo bi da se pridruže Narodnom savetu koji će Berdimuhamedov voditi.

 
Taj savet je postojao za vreme Saparmurata Niazova, doživotnog predsednika Turkmenistana koji je umro 2006. godine, a ukinuo ga je Berdimuhamedov kada je došao na vlast.

Posle današnje zajedničke sednice oba doma parlamenta Turkmenistana, poslanici su pozvali da se zakonom potvrdi status bivšeg predsednika kao nacionalnog lidera, izvestila je danas nacionalna televizija Vatan, a preneo TASS.  

Parlamentarci su razmatrali i usvojili predloge zakona o izmenama i dopunama Ustava zemlje i utvrđivanju statusa Berdimuhamedova kao nacionalnog lidera turkmenskog naroda, kao i o formiranju Veća naroda na čijem je on čelu.

Bivši predsednik (65) je posle sastanka oba doma parlamenta odlučio da ukine gornji dom, koji je do sada on vodio.

Nakon današnje zajedničke sednice oba doma turkmenskog parlamenta, odgovarajući nacrt zakona o izmenama i dopunama Ustava Turkmenistana dostavljen je predsedniku Serdaru Berdimuhamedovu koji ga je odobrio i potpisao. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet