Planeta

Četiri zemlje koje tvrde da nisu zabeležile nijedan slučaj kovida od početka pandemije, a da li im je za verovati?

Komentari

Autor: Tara Tomović

28/01/2022

-

07:00

Četiri zemlje koje tvrde da nisu zabeležile nijedan slučaj kovida od početka pandemije, a da li im je za verovati?
Četiri zemlje koje tvrde da nisu zabeležile nijedan slučaj kovida od početka pandemije, a da li im je za verovati? - Copyright AP/Jason Oxenham, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija virusa korona je i posle dve godine jedna od glavnih tema na svetu, a pojava novih sojeva usmerava i njen dalji, pa i potpuno neočekivani tok. Međutim, postoje zemlje i mesta koje još nisu (barem zvanično) registrovale nijedan slučaj virusa SARS-CoV-2, niti neke od njegovih varijanti.

Verovali ili ne, samo četiri zemlje na svetu koje zvanično nisu prijavile nijedan slučaj virusa korona od početka pandemije i njenog proglašavanja od strane Svetske zdravstvene organizacije 11. marta 2020. godine, jesu Severna Koreja, Turkmenistan, Tuvalu i Nauru.

Dok su se neke u potpunosti zatvorile, te nije bilo ni fizičkog dodira sa stranim državljanima, drugima možda i nije baš za verovati.

Nema sumnje da se postavlja pitanje kako su ove države uspele da budu među retkima u kojima nije zabeležen baš nijedan slučaj kovida?

Severna Koreja

Još u januaru 2020. godine, vlasti Severne Koreje počele su da preduzimaju oštre mere kako bi se zemlja zaštitila od početne epidemije kovida 19, uključujući uspostavljanje karantinskih objekata i stroga ograničenja putovanja. U martu i aprilu 2020, Asia Times je izvestila da su ove mere bile uspešne.

Međutim, iako vlasti Severne Koreje nisu prijavile nijedan potvrđen slučaj kovida 19, južnokorejski disidentski veb-sajt Daily NK, izvestio je da je "180 vojnika verovatno umrlo od simptoma kovida 19 u januaru i februaru 2020", kao i da je "lekarima rečeno da ne razgovaraju o kovidu kako ne bi oštetili reputaciju i imidž Kima Džonga-una".

Osim toga, Severna Koreja je prijavila 26. jula 2020. godine i jedan sumnjiv slučaj u Kaesongu, da bi potom bilo potvrđeno da to nije bila korona.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Ipak, da bi ostala bez kovida, Severna Koreja je bila i potpuno zatvorena što se odrazilo na ekonomiju, pa postoje navodi da je jedan severnokorejski teretni voz pre sedam dana prvi put od početka pandemije prešao granicu i zaustavio se u kineskom pograničnom gradu Dandong, saopštila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Nejasno je da li je voz nešto prevozio u Kinu ili je trebalo da se vrati nazad s tovarom "medicinskog materijala za hitne slučajeve".

Nakon skoro dve godine otkako su zatvorene granice, manje količine humanitarne pomoći stižu u zemlju, iako su pošiljke ključnih zaliha, uključujući hranu, i dalje blokirane, podaci su organizacija pri UN-u.

Turkmenistan

Iako ova zemlja nije zvanično potvrdila nijedan slučaj kovida 19, to ne znači da ga nema. Štaviše, turkmenistanski predsednik Gurbanguli Berdjmukamedov rekao je nedavno da je to sve zahvaljujući ruskoj vakcini Sputnjik V.

"Jako samo zahvalni Rusiji. U Turkmenistanu nema pandemije i voleo bih da kažem da je to zahvaljujući Rusiji", rekao je.

Na početku pandemije Turkmenistan je zatvorio granice i obustavio međunarodni avio-saobraćaj. Stanovnici su bili u obavezi da nose maske, a od jula je uvedena obavezna vakcinacija za sve starije od 18 godina.

Sada su vlasti u Turkmenistanu ponovo uvele karantin bez ikakvog zvaničnog saopštenja, nastavljajući da poriču da je u zemlji registrovan ijedan slučaj koronavirusa. U svim regionalnim prestonicama od 16. januara zatvorene su pijace, robne kuće, osim prodavnica hrane, kao i barovi, restorani i druga javna mesta.

U glavnom gradu Ašgabatu, karantin je uveden 15. januara.

profimedia

 

Dopisnici iz ove zemlje javljaju da nije bilo zvaničnih saopštenja o zatvaranju, a građani su o toj meri saznali iz pisanih objava na vratima javnih mesta i prodavnica.

Kako se vlasti Turkmekistana i dalje drže svoje priče da u zemlji nema slučajeva virusa korona, medicinsko osoblje u glavnim gradovima regiona izjavilo je za RFE/RL, pod uslovom anonimnosti da su lokalne bolnice pretrpane, te da se poslednjih dana povećava broj pacijenata posebno među tinejdžerima i studentima.

Inače, prethodno zaključavanje je trajalo skoro četiri meseca i ukinuto je prošlog decembra.

Tuvalu

Vest da je putnik koji je iz Tuvalua stigao pozitivan avionom u Okland izazvala je šok širom ostrvske države od 6.320 stanovnika.

"Nastala je opšta panika. Ljudi su se uplašili misleći da već postoji epidemija, da je kovid stigao u Tuvalu, ali što se tiče ministarstva zdravlja ove zemlje, oni su nastavili da uveravaju ljude da ovde nema korone",  rekao je visoki komesar Tuvalua za Novi Zeland Polson Panapa dodajući da je čak organizovana i konferencija za medije na televiziji.

"Ta osoba je pokupila kovid na putu ili ovde na Novom Zelandu", istakao je on.

profimedia

 

Sumnjivi pacijent bio je muškarac koji je stigao u Okland iz Tuvalua letom iz Funafutija sa 17 drugih teško bolesnih pacijenata i njihovih 18 bliskih rođaka 19. oktobra prošle godine.

Vlasti ove zemlje nastavljaju da poriču da je na njihovom ostrvu zabeležen ijedan slučaj zarazne bolesti, kao i da je dotični muškarac bio zaražen dok je boravio u njihovoj državi.

Nauru

Tako mala zemlja da je možete prepešačiti za jedan dan, takođe nije registrovala koronu. Zajedno sa Tuvaluom, ona drži rekord kao jedna od najmanje posećenih zemalja na svetu.

Nauru se nalazi na severistoku Australije u Mikroneziji i prošle godine je prijavila stopostotnu vakcinaciju u populaciji od 10.834 stanovnika.

AP/Jason Oxenham

 

Inače, u ovoj državi je vakcinacija dozvoljena građanima starijim od 18 godina. Osim toga, ponovo su revidirane smernice za putovanja u ovu okeansku zemlju i od 31. decembra prošle godine dozvoljen je pristup potpuno vakcinisanim posetiocima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet