Fokus

Netanijahu "teška srca" smenio kontroverznog ministra Derija

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2023

-

13:54

Netanijahu "teška srca" smenio kontroverznog ministra Derija
Benjamin Netanjahu - Copyright Tanjug/AP/Menahem Kahana

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu smenio je svog koalicionog saveznika Ariju Derija iz ultraortodoksne partije Šas nakon što je Vrhovni sud Izraela 18. januara presudio da je imenovanje Derija za ministra unutrašnjih poslova i zdravlja "nerazumna i ekstremna odluka" s obzirom na njegove ranije brojne probleme sa zakonom, prenosi Tajms of Izrael.

Netanijahu je naglasio da je "teška srca" odlučio da se ukladi sa presudom Vrhovnog suda, koju je označio za "nesrećnu".

Premijer se sa mnogo reči poštovanja obratio Deriju koji je tokom današnjeg zasedanja kabineta sedeo odmah pored Netanijahua, sa njegove desne strane.

"Deri će ostati na uticajnoj poziciji i dalje imati apsolutnu kontrolu nad partijom Šas," izjavio je bivši Derijev portparol Barak Seri za Vojni radio.

Novi desničarski kabinet Benjamina Netanijahua, koji je imenovan 29. decembra prošle godine, se suočava sa prvim pukotinama zbog različitog pristupa vladajućih stranaka prema izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

U Tel Avivu je juče održan protest protiv vladinih reformi pravosudnog sistema u Izraelu, na kojem je učestvovalo oko 110.000 ljudi, prenosi Tajms of Izrael.

Protesti se održavaju već treći vikend zaredom, a na skupu su bili prisutni mnogi opozicioni političari koji se protive premijeru Benjaminu Netanijahuu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet