Fokus

Novi Zeland dobija novog premijera: Ardern predala vođstvo Hipkinsu, zakletva u sredu

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

09:12

Novi Zeland dobija novog premijera: Ardern predala vođstvo Hipkinsu, zakletva u sredu
Novi Zeland dobija novog premijera: Ardern predala vođstvo Hipkinsu, zakletva u sredu - Copyright Tanjug/AP/Robert Kitchin

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern predala je vođstvo laburista Krisu Hipkinsu na sastanku u Velingtonu, pošto je od poslanika stranke dobio mandat da bude sledeći premijer zemlje, prenosi Gardijan.

Hipkins će u sredu položiti zakletvu kao 41. premijer Novog Zelanda, nakon što je Ardern prošle sedmice najavila ostavku na mesto lidera zemlje, a juče mu na stranačkom sastanku formalno predala vođstvo.

Hipkins je bio jedini kandidat laburista, koga su 64 poslanika jednoglasno izabrala da bude naslednik Ardern, čiji je dugogodišnji prijatelj i politički saveznik.

On je najavio da će njegova vlada biti fokusirana na egzistencijalna pitanja koja svakodnevno muče obične ljude i na pomoć porodicama koje se bore "sa teškim ekonomskim vremenima", ističući kao najveće probleme inflaciju i visoke cene nekretnina.

"Ne bi trebalo da morate da  imate šestocifrenu platu da biste kupili novu kuću", rekao je novi premijer.

Stopa inflacije na Novom Zelandu je i dalje visoka, a cene hrane su u decembru porasle za 11,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći rast u više od tri decenije, prenosi Gardijan. Hipkins je na konferenciji za novinare najavio da će njegova zamenica biti Karmel Sepuloni, navodi britanski list. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet