Fokus

Kišida: Japan suočen sa teškim bezbednosnim okruženjem, ubrzaćemo vojno jačanje

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

10:14

Kišida: Japan suočen sa teškim bezbednosnim okruženjem, ubrzaćemo vojno jačanje
Tanjug/AP/David Mareuil - Copyright Tanjug/AP/David Mareuil

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da se Japan suočava sa najtežim bezbednosnim okruženjem u regionu od kraja Drugog svetskog rata i obećao je da će ubrzati vojno jačanje Tokija na osnovu novousvojene bezbednosne strategije za narednih pet godina i dalje.

Kišida je rekao da treba rešiti i brzu stopu opadanja rađanja u Japanu, da bi zemlja mogla da održi nacionalnu snagu, preneo je AP.

Kišida je obećao da će pojačati finansijsku podršku porodicama sa decom i najavio da će plan sačiniti do juna.

U govoru na otvaranju ovogodišnjeg parlamentarnog zasedanja, japanski premijer je istakao da bi aktivna diplomatija trebalo da bude prioritet, ali da je potrebna "odbrambena moć da to podrži“.

Kišida je rekao da novousvojena bezbednosna strategija predstavlja "drastičan zaokret" japanske bezbednosne politike, ali da i dalje ostaje unutar ograničenja pacifističkog Ustava i međunarodnog prava.

Japan planira da gotovo udvostruči budžet za odbranu u roku od pet godina, na 332 milijarde dolara, i da poboljša sajber prostor i obaveštajne sposobnosti.

Dok se tri četvrtine godišnjeg povećanja budžeta za odbranu može dobiti kroz potrošnju i fiskalne reforme, ostatak treba da dođe od mogućeg povećanja poreza, a Kišida se zbog toga već suočio sa sve većim kritikama opozicionih poslanika, pa čak i njegove vladajuće stranke, prenosi američka agencija.

Kišidina vlada usvojila je lane u decembru ključne bezbednosne i odbrambene reforme, uključujući sposobnost protivudara koja čini raskid sa posleratnim principom isključive samoodbrane zemlje. Stanovništvo Japana sa više od 125 miliona, opada već 14 godina i predviđa se da će pasti na 86,7 miliona do 2060. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet