Fokus

Presuda Višeg suda u Tokiju: Trojica rukovodilaca nisu krivi za havariju u Fukušimi

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

09:07

Presuda Višeg suda u Tokiju: Trojica rukovodilaca nisu krivi za havariju u Fukušimi
Oslobađajuća presuda nižeg suda za bivše rukovodioce Tokijske elektroenergetske kompanije - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Tokiju potvrdio je danas oslobađajuću presudu nižeg suda za bivše rukovodioce Tokijske elektroenergetske kompanije (TEPKO) koji su optuženi za profesionalni nemar u vezi katastrofe nuklearne elektrane Fukušima 2011. godine.

profimedia

 

Okružni sud u Tokiju je 2019. proglasio nevinim predsednika izvršnog odbora TEPKO iz perioda havarije, iz marta 2011. godine, Cunehiša Kacumata (75) i još dvojicu visokih zvaničnika te korporacije Sakae Mutoa i Ičiro Takekuroa, potpredsednika odbora i tehničkog savetnika.

profimedia

 

Oni su pred sudom optuženi za profesionalni nemar, ali nije izdat nalog za njihovo hapšenje, u jedinom krivičnom postupku koji je usledio nakon najgore nuklearne krize na svetu od katastrofe u Černobilju 1986. godine, prenosi Rojters.

Današnja odluka suda kojom se potvrđuje presuda o nevinosti je u suprotnosti sa odvojenim građanskim parnicom koji su TEPKO akcionari pokrenuli na sudu u Tokiju, a koji je proglasio bivše rukovodioce odgovornim za nuklearnu katastrofu 2011. godine.

Sud je naložio bivšim rukovodiocima da plate 99,14 milijardi dolara odštete u građanskoj parnici i ocenio da su oni mogli da spreče katastrofu da su postupali sa dužnom pažnjom.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi 11. marta 2011. godine jedna je od najvećih u istoriji. Razorni zemljotres u severoistočnom Japanu izazvao je cunami koji je uzrokovao nuklearnu katastrofu. Tri reaktora nuklearke Fukušima je oštećeno u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine, usled čega je došlo do curenja radioaktivnog materijala i evakuacije desetina hiljada stanovnika.

Komentari (0)

Svet