Fokus

Policija sumnja da iza ubistva 11 osoba u Kaliforniji stoje lični motivi: "Sumnjao da ga u plesnom studiju ogovaraju"

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

08:47

Policija sumnja da iza ubistva 11 osoba u Kaliforniji stoje lični motivi: "Sumnjao da ga u plesnom studiju ogovaraju"
Policija sumnja da iza ubistva 11 osoba u Kaliforniji stoje lični motivi: "Sumnjao da ga u plesnom studiju ogovaraju" - Copyright Tanjug AP/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Istražitelji u Kaliforniji pokušavaju da utvrde zašto je muškarac (72) u subotu otvorio vatru u plesnoj dvorani blizu Los Anđelesa i ubio 11 osoba pre nego što je izvršio samoubistvo nekoliko sati kasnije.

Osumnjičeni, koji  bio je redovan gost u plesnoj dvorani, držao je neformalne časove i čak se sastajao sa bivšom ženom na tom mestu, tvrde njegovi prijatelji , prenosi Rojters.

Napadač identifikovan kao Hu Kan Tran, ispalio je 42 metka na proslavi Lunarne Nove godine u popularnom plesnom studiju Star, u pretežno azijsko-američkom gradu Monterej Park, istočno od Los Anđelesa.

Broj mrtvih je porastao na 11, nakon što je još jedna soba  podlegla ranama u ponedeljak u bolnici, gde je nakon incidenta ukupno hospitalizovano 10 osoba, od toga sedam u kritičnom stanju.

Oko 20 minuta nakon pucnjave u Monterej Parku, Tran je ušao u još jedan plesni klub u obližnjem gradu Alhambra. Međutim, prisutni građani su mu oteli pištolj pre nego što je mogao da zapuca i tako prema navodima policije, verovatno osujetili drugi napad.

Tran je zatim pobegao, a oko 12 sati kasnije, policajci u gradu Torensu, takođe blizu Monterej Parka, prišli su belom kombiju koji je on vozio. Zatim su čuli pucanj, kada je osumnjičeni izvršio samoubistvo.

Nisu utvrđeni motivi

Iako vlasti još nisu utvrdile motive ovog zločina, pojavili su se neki detalji iz Tranovog života, koji mogu da pomognu istražiteljima, prenosi Rojters.  Tran je bar jednom ranije imao sukob sa zakonom, a 1994. godine uhapšen je zbog nezakonitog posedovanja vatrenog oružja, rekao je novinarima šerif okruga Los Anđeles Robert Luna.

Tanjug AP/Jae C. Hong

 

Prema podacima sa interneta, Tran je imao aktivnu dozvolu za vožnju kamiona i bio vlasnik kompanije "Trucking Inc", sa poštanskom adresom u Monterej Parku. Živeo je u području Los Anđelesa od najranije 1990-tih i često je posećivao plesne dvorane, uključujući i onu koju je napao u subotu veče.

Adam Hud, koji je godinama od Trana iznajmljivao stan u jednoj zgradi u području Los Anđelesa, izjavio je za Rojters da je Tran bio agresivna, sumnjičava osoba i da nije imao mnogo prijatelja. Međutim, voleo je da pleše, što je u velikoj meri bila njegova jedina društvena aktivnost. Hud kaže da se Tran žalio da ga ljudi u plesnoj dvorani Star "ogovaraju".

Pretres nakon pucnjave otkrio je da je Tran kod kuće imao stotine komada municije, gde istražitelji veruju da je sam pravio prigušivače, rekao je Luna.

Lični odnosi mogući motiv 

Gradonačelnik Moneterej parka, Henri Lo, izjavio je da istražiteljil razmatraju "lične odnose", kao mogući motiv. Tran, koji je često dolazio u tu plesnu dvoranu, možda želeo da ubije svoju bivšu suprugu, koja je takođe posećivala to popularno mesto na kome se su preko oko dve decenije i upoznali, rekao je Lo.

Tokom 7. i 9. januara, Tran je posetio policijsku upravu u Hemetu, malom gradu oko 90 minuta istočno od Monterej parka u kojem je živeo, kako bi izneo "ranije optužbe za prevaru, krađu i trovanje u koje je umešana njegova porodica" u periodu od 10. do 20. godina ranije, navodi se u saopštenju policije od ponedeljka.

Tran je rekao da će se vratiti sa dokumentacijom, ali se nikada nije vratio, navodi se u policijskom saopštenju.

 

Komentari (0)

Svet