Fokus

Sutra Dan sećanja na žrtve Holokausta, u UN imena svih 4,8 miliona žrtava

Komentari

Autor: Fonet

26/01/2023

-

14:45

Sutra Dan sećanja na žrtve Holokausta, u UN imena svih 4,8 miliona žrtava
Sutra Dan sećanja na žrtve Holokausta, u UN imena svih 4,8 miliona žrtava - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljen 2005. godine na dan kada je 1945. godine oslobođen najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi Aušvic-Birkenau, biće obeležen sutra kako u Srbiji tako i širom sveta.

U Njujorku će danas na Ist riveru, generalni sekretar UN zajedno sa ambasadorom Izralea pri UN i predsedavajućim Jad Vašema – Svetskog centra za sećanje na Holokaust, otvoriti izložbu "Knjiga imena žrtava Holokausta Jad Vašem" koja abecednim redom navodi imena svake od približno 4,8 miliona žrtava koje je Jad Vašem trenutno dokumentovao i potvrdio.

Imena su, kako se navodi na sajtu UN povodom izložbe u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, preuzeta sa stranica svedočenja u Hali imena Jad Vašema, kao i sa raznih lista sastavljenih tokom i nakon Holokausta, a koje su naknadno pregledali stručnjaci Jad Vašema.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodiće sutra centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovaće preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti, predstavnici Skupštine, Vlade Srbije,  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Memorijalnog centra Staro sajmište, Muzeja žrtava genocida, članovi diplomatskog kora, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Generalni sekretar UN Antoni Gutereš rekao je ranije da svet ima dužnost da zapamti da je Holokaust bio sistematski pokušaj da se eliminiše jevrejski narod i mnogi drugi.

Naglasio je da je opasna greška misliti o Holokaustu iz jednostavnog ugla da je ta neuporediva tragedija u ljudskoj istoriji, koju nikada ne smemo zaboraviti, rezultat ludila grupe zločinaca.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković tim povdom ocenila je da je svet danas pred ogromnim izazovima, i da nas upravo Holokaust opominje da jačanje antisemitizma, radikalne desnice i govora mržnje vodi ka raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje što može imati nesagledive posledice.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a u znak sećanja na dan kada su vojnici Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.
 

Komentari (0)

Svet