Fokus

Islamski ekstremista u SAD osuđen za 28 zločina, kamionom ubio osmoro ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

23:45

Islamski ekstremista u SAD osuđen za 28 zločina, kamionom ubio osmoro ljudi
Tanjug/AP/St. Charles County, Mo., Department of Corrections/KMOV - Copyright Tanjug/AP/St. Charles County, Mo., Department of Corrections/KMOV

veličina teksta

Aa Aa

Islamski ekstremista koji je ubio osmoro ljudi kamionetom 2017. godine na biciklističkoj stazi u Njujorku osuđen je danas za 28 federalnih zločina i mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom.

Sajful Saipov proglašen je krivim za ubistva i pružanje podrške islamskoj državi, nakon što su porotnici o presudi raspravljali duže od sedam sati, prenosi AP.

Porota će za nekoliko dana većati o tome da li da Saipov bude osuđen na smrtnu kaznu ili na doživotni zatvor.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je prošle godine da namerava da traži smrtnu kaznu za Saipova, uprkos moratorijumu na savezna pogubljenja od jula 2021, a Saipov bi pored smrtne kazne mogao biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu bez uslovnog otpusta.

Kako navodi AP, Saipov je iznajmio kamionet u blizini svoje kuće u Nju Džersiju, uputio se ka stazi duž reke Hadson i pokosio više biciklista pre nego što je udario u školski autobus u blizini Svetskog trgovinskog centra, a onda je izašao iz kamioneta uzvikujući na arapskom ''Bog je veliki'', a u rukama je držao pušku za pejntbol.

Na njega je pucao policajac koji je mislio da Saipov nosi pravu pušku. Saipov, koji se u SAD doselio legalno iz Uzbekistana 2010. godine, na suđenju je sedeo mirno, za razliku od ročišta iz 2019, kada je sudiji iznova postavljao pitanje zašto mu se sudi za osam smrtnih slučajeva, kada ''na hlijade muslimana umire širom sveta''.

Tužioci su naveli da je Saipov napao civile kako bi oponašao akcije Islamske države i na taj način povećao izglede da postane njen član, kao i da se činilo da je zadovoljan onim što je učinio, jer se  osmehivao dok je nakon hapšenja razgovarao sa agentom FBI.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet