Fokus

Protest stotine policajaca u civilu na Haitiju: Krive vladu za smrt svojih kolega

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

08:41

Protest stotine policajaca u civilu na Haitiju: Krive vladu za smrt svojih kolega
Protest stotine policajaca u civilu na Haitiju: Krive vladu za smrt svojih kolega - Copyright Tanjug AP/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Stotine policajaca na Haitiju obučenih u civilna odela blokirale su ulice u glavnom gradu zemlje Port-O-Prinsu, napale rezidenciju premijera Haitija Arijela Henrija i blokirale glavni aerodrom u zemlji, u znak protesta zbog ubistava svojih kolega iza kojih stoje kriminalne grupe. Demonstranti krive vladu Haitija da nije preduzela akcije protiv kriminalnih grupa, prenosi BBC.

Policajci su blokirali ulice, palili gume, lomili bezbednosne kamere i pravili štetu na vozilima. Demonstranti su prvo stigli pred rezidenciju premijera Henrija, a kada su shvatili da premijer nije tamo, premestili su se na međunarodni aerodrom u Port-o-Prinsu, u trenutku kada se premijer vraćao sa međunarodnog samita u Argentini.

Henri u jednom trenutku nije mogao da napusti aerodrom, ali je kasnije uspeo da zaobiđe blokadu i izbegne gnev demonstranata. Port-O-Prins i drugi gradovi na Haitiju se suočavaju sa velikim porastom nasilja kriminalnih bandi, kao i sa čestim otmicama, a policija nema dovoljno oružja ni ljudstva da stane na put talasu zločina.

Tanjug AP/Odelyn Joseph

 

Od početka 2023. godine na Haitiju je ubijeno 14 policajaca koji su stradali u napadima kriminalnih grupa na policijske stanice, saopštila je Nacionalna unija policajaca Haitija. Organizacija Narodna mreža za odbranu i ljudska prava na Haitiju je saopštila da je od dolaska na vlast premijera Henrija u julu 2021. godine na Haitiju ubijeno 78 policajaca, odnosno u proseku petorica svakog meseca.

Tanjug AP/Odelyn Joseph

 

Naoružane kriminalne bande kontrolišu bar 60 odsto glavnog grada Port-O-Prinsa i okoline, kao i puteve koji vode u grad i van grada. Predstavnica Ujedinjenih nacija na Haitiju Helen la Lim je 25. januara izjavila da je situacija na Haitiju "ozbiljna."

"Prosečno, u 2022. godini smo imali jednu otmicu na svakih šest sati," izjavila je La Lim i dodala da tu situaciju nije moguće prevazići bez medjunarodne pomoći.





 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet