Fokus

Srbin iz Hrvatske uhapšen u SAD zbog ratnog zločina u Petrinjji

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

13:40

Srbin iz Hrvatske uhapšen u SAD zbog ratnog zločina u Petrinjji
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američke vlasti su uhapsile Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa SAD, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Jugoslav Vidić, navodi se, emigrirao je u Sjedinjene Države 1999. i odmah se prijavio za državljanstvo, koje mu je odobreno 2005. Prema optužnici, međutim, on je u molbi za dozvolu o stalnom boravku naveo da je u vojsci bio samo tokom služenja obaveznog vojnog roka od 1988. do 1989. Takođe je rekao da nikad nije optuživan za kršenje zakona.

Međutim, u Hrvatskoj je 1998. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji početkom rata.

Vidić je proglašen krivim zato što je, kako se navodi, 16. septembra 1991. u krugu Mesne industrije Gavrilović kao pripadnik paravojnih formacija tadašnje SAO Krajine, s većim brojem neidentifikovanih osoba učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zaposlenih u fabrici.

Nakon toga iz grupe radnika izdvojio je Stjepana Komesa, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljenoj na stranici Dokumente. Besan na njega što se rukovao s predsednikom Franjom Tuđmanom kad je on bio u poseti Petrinji, oštrim mu je gvozdenim predmetom tu ruku odsekao.

Komesa nikad niko više nije video, a naposletku se ispostavilo da je zbog povrede i nepružanja odgovarajuće medicinske pomoći Komes ubrzo nakon toga preminuo. Telo mu je ekshumirano iz masovne grobnice.

U SAD-u ga, dodaje se, sada terete po tri osnova - laganje policijskim službenicima na ispitivanju 2017, pribavljanje zelene karte lažnim izjavama i davanje lažnih izjava federalnom agentu. Ako bude proglašen krivim, preti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora za prvu optužbu i maksimalna kazna od pet godina zatvora za drugu.

Na saslušanju u četvrtak rekao je da se ne smatra krivim, prenose mediji iz Ohija. Tužilac Džeronim Teresinski tokom saslušanja je rekao da će za Vidića tražiti pritvor dok traje proces. Iduće saslušanje je 2. februar.

"On je ratni zločinac i lagao je FBI-u o tome. Verujemo da bi pobegao kad bismo ga pustili uz garanciju", rekao je Teresinski, spomenuvši i optužnicu u Hrvatskoj.

Vidić je u SAD-u prvo radio u supermarketu, a potom i u lokalnoj mesnici. Tamo je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i platio odštetu, pišu američki lokalni mediji. Kasnije je otvorio firmu Jugo's Inc u Ohaju koja je prodavala kobasice. Lokalne službe 2019. otkrile su da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju, pa mu je oduzeta dozvola, prenosi hrvatski portal.

Komentari (0)

Svet