Fokus

Haos u Peruu i dalje traje: Blokade na putevima će biti uklonjene, demonstranti traže nove izbore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2023

-

13:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Blokade na putevima koje su širom Perua postavili demonstranti koji traže ostavku predsednice Dine Boluarte biće uklonjeni, rekli su peruanski zvaničnici, objavio je danas BBC. Kako se navodi, policija i vojska se spremaju da pokrenu zajedničku operaciju, saopštila su peruanska ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Pristalice bivšeg predsednika Perua Pedra Kastilja izašle su na ulice nakon što je on smenjen i uhapšen zbog pokušaja da raspusti Kongres u decembru prošle godine.

Pristalice Kastilja traže da sadašnja predsednica Boluarte podnese ostavku i da se održe novi izbori.

Peruansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na Tviteru da blokiranje komunikacionih puteva predstavlja zločin, napominjući da je već 10 ljudi preminulo zbog toga što kola hitne pomoći nisu mogla da prođu zbog blokade puteva.

Blokada puteva je takođe izazvala nestašicu goriva i hrane u nekoliko regiona u Peruu.

Guverneri južnih regiona Puno, Kusko i Apurimak takođe su zatražili ostavku predsednice ranije ove sedmice, a opozicioni političari podneli su zahtev za njen opoziv.

U protestima u Peruu od decembra je poginulo 56 ljudi, a policija je optužena za pekomernu upotrebu sile prilikom gušenja demonstracija.

 

Komentari (0)

Svet