Fokus

Rojters: IAEA kritikovala Iran zbog promena u sistemu za obogaćivanje uranijuma

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2023

-

20:32

Rojters: IAEA kritikovala Iran zbog promena u sistemu za obogaćivanje uranijuma
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U poverljivom izveštaju Međunarodne agencije UN za nuklearnu energiju (IAEA) u koji je imao uvid izveštač Rojtersa izrečene su kritike Iranu zbog neprijavljene promene na interkonekciji u nuklearnom postrojenju Fordov kojom su povezane dve centrifuge tipa IR-6 za obogaćivanje uranijuma do 60 odsto čistoće.

"Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je zabrinut zbog toga što je Iran izvršio značajne promene u postrojenju za obogaćivanje uranijuma Fordov, a da prethodno o tome nije obaveštena Međunarodna agencija UN za nuklearnu energiju", navodi se u poverljivom izveštaju.

IAEA je u prošlogodišnjem izveštaju navela da su iranske zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto porasle znatno iznad nivoa koji je dovoljan da se, ukoliko bi se dodatno nastavilo sa obogaćivanjem, napravi nuklearna bomba.

Kako se procenjivalo, zalihe uranijuma do 60 odsto u formi uranijum heksafluorida porasle su sa 12,5 kilograma, koliko se navodi u izveštaju IAEA iz maja 2022. godine, na 55,6 kilograma u septembru.

Neimenovani diplomata rekao je tada da bi Iranu bilo potrebno otprilike tri do četiri nedelje da proizvede dovoljno materijala za bombu ako to želi.

IAEA je objavila ranije još jedan izveštaj u kojem se navodi da Iran nije dao adekvatne odgovore na pitanje odakle tragovi uranijuma na tri neoznačena mesta.

"Generalni direktor IAEA je sve više zabrinut zbog toga što Iran nije sarađivao u vezi sa nerešenim bezbednosnim pitanjima i stoga nije bilo napretka u njihovom rešavanju", navodi se u izveštaju.

Američke obaveštajne agencije i IAEA veruju da je Iran imao tajni program o nuklearnom naoružanju koji je obustavio 2003. godine. Međutim, Iran tvrdi da nikad nije imao takav program.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet