Fokus

IAEA: Nadzor iranskog nuklearnog postrojenja se ometa

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2021

-

08:27

IAEA: Nadzor iranskog nuklearnog postrojenja se ometa
Granica između Turske i Irana - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da Teheran nije uspeo da u potpunosti ispuni uslove dogovora od pre dve nedelje, kojim bi se inspektorima IAEA dozvolilo da putem video kamera snimaju i nadgledaju nuklearna postrojenja u Iranu.


"Direktor IAEA Rafael Grosi naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup TESA Karadž centrifugi u suprotnosti sa dogovorenim uslovima objavljenim u zajednickom saopštenju 12. septembra", saopštila je IAEA, prenosi Rojters.

Sporazumom od 12. septembra Iran je pristao da dozvoli IAEA da servisira kamere koje inspektori te agencije koriste za snimanje iranskih nukelarnih postrojenja. Bilo je predviđeno da inspektori IAEA mogu da zamene memorijske kartice na kamerama, ali i da one budu zadržane u Iranu

"Iran je u periodu od 20. do 22. septembra dozvolio inspektorima da servisira kamere na svim lokacijama u Iranu, sa izuzekom kompleksa TESA Karadž", dodala je IAEA.

Kako dodaje Rojters, u tom kompleksu se u junu dogodila, kako navodi britanska agencija, ''očigledna sabotaža u kojoj su četiri kamere IAEA uništene''.

Komentari (0)

Svet