Fokus

Sud u Njujorku odobrio konfiskaciju imovine ruskog oligarha vredne oko 5,4 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

23:30

Sud u Njujorku odobrio konfiskaciju imovine ruskog oligarha vredne oko 5,4 miliona dolara
Konstantin Malofejev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki okužni sud na Menhetnu, država Njujork, danas je doneo odluku da se američkom tužilaštvu odobri konfiskacija imovine ruskog oligarha Konstantina Malofejeva vredne oko 5,4 miliona dolara, a što bi moglo da bude iskorišćeno za obnovu ratom razorene Ukrajine.

Presuda američkog okružnog sudije Pola Gardefa je prva sudska odluka o oduzimanju imovine jednom ruskom državljaninu koji je stavljen na američku listu sankcionisanih ruskih oligarha i poslovnih subjekata, prenosi Rojters.

Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini američko ministarstvo pravde osnovalo je radnu grupu s ciljem da se izvrši finansijski pritisak na bliske saveznike ruskog predsednika Vladimira Putina.

Američki predsednik Džo Bajden je krajem 2022. godine potpisao zakon kojim je ministarstvu pravde (MP) dodeljeno ovlašćenje da imovinu konfiskovanu od ruskih oligarha ili poslovnih entiteta stavi na raspolaganje odeljenju za pomoć Ukrajini pri američkom MP, jer je do tada važeći zakonski okvir ograničavao američku vladu u pogledu načina korišćenja konfiskovane imovine.

Konstantin Malofejev je vlasnik televizijskog kanala Cargrad TV. Američke vlasti su ga optužile da finansira "separatiste na Krimu", crnomorskom poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine, zbog čega je Ministarstvo pravde u aprilu prošle godine protiv njega podiglo optužnicu. Malofejev je negirao optužbe.

Endru Adams, šef radne grupe američkog Ministarstva pravde, najavio je prošlog meseca da bi prva konfiskovana sredstva ubrzo mogla biti prebačena Ukrajini.

Rojters nije uspeo da dobije komentar od Malofejeva za koga se veruje da je u Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet