Fokus

Da li je nešto moglo drugačije: Turska opozicija kritikuje reakciju vlade na zemljotres, Erdogan poziva na jedinstvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Gardijan, Rojters

12/02/2023

-

16:46

Da li je nešto moglo drugačije: Turska opozicija kritikuje reakciju vlade na zemljotres, Erdogan poziva na jedinstvo
Da li je nešto moglo drugačije: Turska opozicija kritikuje reakciju vlade na zemljotres, Erdogan poziva na jedinstvo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj nastradalih u razornim zemljotresima na jugu Turske i severozapadu Sirije stalno raste, a kritike na račun reakcija turskih vlasti na zemljotrese prisutne su od prvog dana. Opozicija optužuje vladu za nedovoljno brz odgovor na prirodnu katastrofu.

Ove kritike dodatno su se pojačale kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji se suočava sa teškim izborima za tri meseca, prvi put posetio pogođeno područje i priznao da je bilo pojedinih problema sa prvim instancama odgovora na zemljotrese. On je i u petak izjavio da reakcija nadležnih nije bila tako brza koliko je vlada želela.

"Gde je država? Gde su bili dva dana? Molimo ih da pomognu, da izvučemo zarobljene pod zgradama", rekla je za Rojters Sabiha Alinak, čiji su rođaci ostali ispod ruševina u Malatiji. 

Od prvog dana, Turci su se žalili na nedostatak opreme i podrške dok su bespomoćno čekali pored ruševina, bez potrebne stručnosti ili alata za spasavanje zarobljenih, čak i kada bi mogli da ih čuju ispod urušenih objekata. 

Kemal Kiličdaroglu, lider glavne opozicione stranke, ranije ove nedelje rekao je da je katastrofa "vreme za jedinstvo, a ne za kritiku". Ipak, u sredu je optužio vladu da ne sarađuje sa lokalnim vlastima i da je oslabila nevladine organizacije koje bi mogle da pomognu.

Tanjug/AP/Cemal Yurttas

 

"Odbijam da gledam na ono što se dešava kao nešto 'iznad politike', i da se svrstam zajedno sa vladajućom strankom. Ovaj kolaps je upravo rezultat sistematske profiterske politike", rekao je on.

"Ako je neko odgovoran za ovaj proces, to je Erdogan. To je ova vladajuća stranka koja 20 godina nije pripremala zemlju za zemljotres", dodao je Kiličdaroglu.

Spasioci su se borili da stignu do nekih od najteže pogođenih oblasti, sputani uništenim ulicama, lošim vremenom i nedostatkom resursa i opreme, dok su neka područja bez goriva i struje.

Erdogan: Vreme je za jedinstvo, ne dajte šansu provokacijama

Turski predsednik je proglasio vanredno stanje u naredna tri meseca u deset najteže pogođenih provincija. Državna agencija za upravljanje katastrofama rasporedila je timove za potragu i spasavanje u teško pogođena područja, a ministar zdravlja je najavio da su uspostavljene terenske bolnice.

"Imali smo nekih problema na aerodromima i putevima, ali danas je već bolje. Zamolio bih vas da ne dajete šansu provokatorima, jer danas je vreme za jedinstvo", rekao je Erdogan prilikom posete Karamanmarašu, mada se činilo da nije imao direktnog kontakta sa lokalnim stanovništvom. 

"Nema sumnje da naš posao nije bio lak. Vremenski uslovi su doprineli razarnom zemljotresu, koji se osetio na području od 500 kilometara u kome živi oko 13,5 miliona ljudi. Uprkos tome, mobilisali smo sve resurse države i nacije i usmerili ih u područje katastrofe. Naravno da ima nedostataka, nije moguće da budemo potpuno spremni na ovakvu katastrofu. Ipak, nećemo nikoga ostaviti na ulici", naveo je turski predsednik, prenosi CNN

Tanjug/AP/IHA

 

On je obećao da će država u narednih godinu dana obezbediti domove za sve koji su ostali bez mesta za život, a procenjuje se da je oko 64.000 zgrada urušeno u zemljotresima. 

Preživeli su, u poslednjih nekoliko dana, prinuđeni da na izuzetno niskim temperaturama pokušaju da se snađu i noći provode ili u automobilima, ili jednostavno na ulici, pokriveni ćebadima, prenosi Gardijan.

Poređenje sa zemljotresom 1999. godine

Vladin zvaničnik, pod uslovom anonimnosti, rekao je za Rojters da su napore ometali oštećeni putevi, loše vreme i nemogućnost korišćenja aerodroma, i priznao da se "čini kako je trebalo da budu spremniji".

Nasuh ​​Maruki, osnivač spasilačke grupe aktivne nakon zemljotresa 1999. godine u kojem je poginulo 17.000 ljudi, rekao je da vojska nije reagovala dovoljno brzo jer je Erdoganova vlada poništila protokol koji joj je omogućio da odgovori bez instrukcija.

"Kada je ovo ukinuto, njihove dužnosti i odgovornosti u borbi protiv katastrofa su oduzete", rekao je on Rojtersu.

"U prvim sekundama (nakon zemljotresa 1999. godine), turske oružane snage su počele da rade i bile su na licu mesta sa ljudima za nekoliko sati", rekao je on, upoređujući ovo sa trenutnom situacijom u kojoj je vojska morala da čeka uputstva.

"Čini se da je sada odgovornost na AFAD-u (Uprava za katastrofe i vanredne situacije), ali ona nije spremna za tako velik problem", dodao je Maruki.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet