Fokus

Kineski zvaničnici kritikuju Bajdenove izjave o Siju: Neodgovorne tvrdnje koje krše diplomatske protokole

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

17:19

Kineski zvaničnici kritikuju Bajdenove izjave o Siju: Neodgovorne tvrdnje koje krše diplomatske protokole
Kineski zvaničnici kritikuju Bajdenove izjave o Siju: Neodgovorne tvrdnje koje krše diplomatske protokole - Copyright AP/Alex Brandon, Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je danas da je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena da se kineski lider Si Đinping ''suočava sa ogromnim problemima'', neodgovorna i da krši osnovne diplomatske protokole.

''Čvrsto se protivimo takvim izjavama i osuđujemo ih'', rekla je Mao, prenosi Blumberg.

Ministarstvo odbrane Kine danas je zasebno saopštilo da odbija da učestvuje u razgovorima sa SAD oko navodnog špijunskog balona, jer ''upotreba sile krši međunarodnu praksu i predstavlja loš presedan''.

Portparol tog ministarstva Tan Kefei ocenio je da obaranje civilnog balona bilo ''neodgovorno'' i da ''SAD nisu stvorile odgovarajuću atmosferu za dijalog''.

Pentagon je ranije saopštio da je Kina odbila pokušaje SAD da se povede razgovor između najviših zvaničnika odbrane dve zemlje, prenosi Blumberg.

Bajden je ranije izjavio da nijedan svetski lider ne bi želeo da se zameni sa kineskim predsednikom, a u zasebnom intervjuu rekao da Si ''ima ogromne probleme''.

Američki predsednik je rekao da Si ima ''veliki potencijal'', ali da Kina ima ''ekonomiju koja ne funkcioniše baš dobro''.

Držani sekretar za bezbednost SAD Entoni Blinken ocenio je da je pojava balona na nebu iznad SAD deo višegodišnjeg, globalnog programa nadzora koji vodi Peking.

Portparolka Mao je rekla da nije upoznata sa detaljima Blinkenove izjave.

''Mislim da bi ovo moglo biti deo informacionog rata koji SAD vode protiv Kine. Međunarodna zajednica jasno zna ko je špijunska i nadzorna imperija broj 1'', rekla je Mao, i ponovila da je balon koji je oboren bio civilna meteorološka letelica.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet