Fokus

Kongres rezolucijom osudio prelet kineskog balona kao "drsko kršenje suvereniteta SAD"

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

21:50

Kongres rezolucijom osudio prelet kineskog balona kao "drsko kršenje suvereniteta SAD"
Kongres rezolucijom osudio prelet kineskog balona kao "drsko kršenje suvereniteta SAD" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuje prelet kineskog balona u vazdušni prostor SAD prošle nedelje kao ''drsko kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država''.

Rojters navodi da je rezolucija neobavezujuća, ali da ima za cilj da pošalje poruku da su republikanci i demokrate "ujedinjeni u osudi odluke da se balon pošalje iznad teritorije SAD".
U tekstu rezolucije takođe stoji da se osuđuju nastojanja Kine da ''obmane međunarodnu zajednicu lažnim tvrdnjama o kampanji prikupljanja obaveštajnih podataka".

Dodaje se da bi američka politika trebalo da deluje brzo i odlučno kako bi se sprečilo da strane platforme za vazdušno osmatranje naruše vazdušni prostor SAD.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je u pitanju meteorološki balon koji je izleteo sa kursa i optužilo Sjedinjene Države za ''preteranu reakciju''.

Federalni istražni biro (FBI) pronašao je samo ograničene fizičke dokaze iz navodnog špijunskog kineskog balona oborenog u okean u subotu i još nije u mogućnosti da prikupi dovoljno informacija kako bi procenio njegove sposobnosti, rekli su danas zvaničnici biroa upoznati sa operacijom.

"Veoma je rano da govorimo o procesu i dokazi koji su pronađeni i poslati FBI su izuzetno ograničeni", rekao je jedan od zvaničnika novinarima na brifingu, preneo je Rojters.

Zvaničnici su rekli da FBI još nema pristup većini "korisnog tereta" balona, gde se verovatno nalazila većina ugrađene elektronike.

FBI je naveo da se većina dokaza nalazi pod vodom i da je otpočelo uklanjanje soli i morske vode sa ostataka. 

"Nismo identifikovali bilo kakav energetski ili ofanzivan materijal“, rekao je jedan od zvaničnika FBI, upitan da li je bilo eksploziva ili drugih štetnih komponenti u balonu.

Prošle sedmice kineski balon preleteo je iznad teritorije SAD i oboren je u subotu u vode Atlantik, kod obala Južne Karoline.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u pitanju meteorološki balon koji je izleteo sa kursa i optužilo SAD za preteranu reakciju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet