Fokus

Obaveštajci SAD: Kineski baloni deo šire strategije, spoj veoma stare tehnologije i modernih posmatračkih kapaciteta

Komentari
Obaveštajci SAD: Kineski baloni deo šire strategije, spoj veoma stare tehnologije i modernih posmatračkih kapaciteta
Obaveštajci SAD: Kineski baloni deo šire strategije, spoj veoma stare tehnologije i modernih posmatračkih kapaciteta - Copyright Tanjug/Chad Fish via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Kineski balon oboren u subotu deo je šireg nadzornog programa koji sprovodi kineska vojska, smatra američka obaveštajna zajednica nakon najnovijih prikupljenih podataka.

Smatra se da su špijunski baloni, koji su delom lansirani iz provincije Hainan kod južne obale Kine, godinama prikupljali informacije o vojnim objektima u zemljama od strateškog interesa za Kinu, kao što su Japan, Indija i Filipini, reklo je nekoliko američkih zvaničnika pod uslovom anonimnosti za "Vašington post".

"Kinezi su uzeli neverovatno staru tehnologiju i spojili je sa modernim komunikacionim i posmatračkim kapacitetima, kako bi mogli da prikupljaju obaveštajne podatke o vojskama drugih zemalja - to je ogroman posao", rekao je jedan zvaničnik.

Veći deo tehnologije koja se trenutno koristi za posmatranje odnosi se na vojne satelite, ali u Vašingtonu smatraju da je Kina našla način da sprovodi nadzor na visinama iznad onih kojima lete komercijalni avioni, ali ipak ispod satelita, dakle negde u "međuprostoru".

Analitičari i dalje nisu sigurni koliko bi balona moglo da se nalazi u floti, ali se navodi da je od 2018. godine kineska vojska organizovala "na desetine" ovakvih misija, i da je pritom koristila tehnologiju koju obezbeđuje privatna kineska kompanija.

Poslednjih godina, najmanje četiri balona primećena su u vazdušnom prostoru SAD: letelice su uočene iznad Havaja, Floride, Teksasa i Guama. Tri od četiri slučaja dogodila su se tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali su tek nedavno identifikovani kao kineski nadzorni baloni.

Šta su prednosti špijunskih balona?

Jedna od lokacija koja se smatra bazom za slanje špijunskih balona je Hainan, ostrvo koje se nalazi južno od kontinentalnog dela Kine. Ovo ostrvo, inače, već duži vremenski period služi kao komandni centar kineske vojske, a iako je više poznato zbog pomorskih kapaciteta, na njemu se nalazi aerodrom koji je bio baza za kineski borbeni avion koji se 2001. sudario sa američkim.

Kineska vojna modernizacija bila je vođena uverenjem da Narodnooslobodilačka armija mora da sustigne rivale poput SAD, kao i da razvije oružje i strategije koje bi joj mogle dati prednost.

Baloni su postali mali, ali aktivan deo te strategije, prenosi "Njujork tajms", dodajući da kineski nacionalni univerzitet za odbrambenu tehnologiju ima tim istraživača koji proučava napredak u razvoju špijunskih balona.

profimedia

Potraga za ostacima srušenog kineskog balona

Pre nekoliko godina, list koji služi kao glasilo kineske vojske objavio je tekst u kom opisuje kako su visine blizu svemira postale "novo bojno polje u modernom ratovanju", a u nekoliko brojeva od tada pojavljivale su se izjave oficira u kojima se čitaoci pozivaju da ozbiljno shvate ulogu špijunskih balona.

"Balon je 'moćno oko' na nebu, koje može da pokrije ciljeve dok leti na malim visinama. U budućnosti, ovakve platforme mogu, kao podmornice u dubinama okeana, da postanu 'tihe ubice'", navodi se u jednom tekstu iz 2021. godine.

Baloni često ne koriste najsavremeniju tehnologiju, naročito ako se uporede sa satelitima, ali stručnjaci ističu da ipak mogu imati određenih prednosti. Na primer, baloni mogu satima da lebde iznad objekta koji je neophodno posmatrati, dok satelit koji kruži oko Zemlje može imati samo nekoliko minuta da snimi svoju metu. 

Pored toga, smatra se da se balonima može upravljati daljinski, a pošto lebde uz pomoć vetra na velikim visinama, njihove putanje je teže predvideti. Naravno, tu je i finansijska strana priče - baloni su takođe jeftiniji za proizvodnju i lansiranje od svemirskih satelita.

Neki od špijunskih balona opremljeni su elektrooptičkim senzorima ili digitalnim kamerama koje, u zavisnosti od rezolucije, mogu da snimaju veoma precizne slike, rekli su američki zvaničnici. Takođe, dodali su, ovi baloni imaju mogućnost radio signala i satelitskog prenosa.

Zabrinute i druge zemlje, Peking poriče špijunažu

Uprkos upozorenjima iz Vašingtona da je u pitanju balon za špijuniranje, iz Pekinga su stigli protesti zbog obaranja ove letelice. Kina, naime, tvrdi da je reč o civilnom balonu koji se koristi za meteorološka istraživanja, ali je odbila da kaže kome balon tačno pripada.

Zbog obaranja balona, Kina je čak uputila i zvaničan protest američkoj administraciji.

"Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sje Feng predao je 5. februara ozbiljnu primedbu zvaničniku ambasade SAD u Pekingu zbog neselektivne upotrebe oružja za američki napad na civilni kineski balon", saopštili su iz tog ministarstva pre nekoliko dana.

Bez obzira na tvrdnje Kine, američki zvaničnici odbacuju mogućnost da se radi o balonu za prikupljanje meteoroloških podataka. Kao argumente navode to što bi im Kina najavila da će balon ući u njihov vazdušni prostor da je to zaista slučaj, kao i to što je balon primećen iznad jednog od tri nacionalna polja sa silosima za nuklearne rakete. 

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

Američki zvaničnici su počeli da dele detalje sa svojim kolegama u zemljama koje takođe smatraju da su ugrožene kineskom špijunažom, kao što je Japan.

"Postojalo je veliko interesovanje za ovo od strane naših saveznika i partnera. Mnogi od njih prepoznaju da i oni mogu biti ranjivi ili podložni ovome", rekao je visoki zvaničnik američke administracije za "Vašington post".

U Japanu je, navodi se, 2020. godine primećena vazdušna kugla koja je izazvala spekulacije. 

"Neki ljudi su mislili da vide NLO. Međutim, posmatrajući taj slučaj sa ove distance, shvatamo da je u pitanju bio kineski špijunski balon. U to vreme, jednostavno, bilo je u pitanju nešto što niko ranije nije video", naveo je jedan japanski zvaničnik.

Japanska vlada je danas saopštila i da je prošle godine kod ostrva Kjušu primećen neidentifikovani balon, a glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno saopštio je na konferenciji za novinare da Japan radi sa Vašingtonom na utvrđivanju da li je u pitanju slučaj kineske špijunaže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet