Fokus

Veliki udarac za novog premijera Izraela: Poslanici glasali protiv obnove zakona o državljanstvu

Komentari

Autor: Euronews

06/07/2021

-

21:48

Veliki udarac za novog premijera Izraela: Poslanici glasali protiv obnove zakona o državljanstvu
Veliki udarac za novog premijera Izraela: Poslanici glasali protiv obnove zakona o državljanstvu - Copyright Tanjug/AP/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski parlament nije obnovio zakon kojim se brani arapskim građanima da prošire državljanstvo ili boravišna prava na supružnike koji dolaze sa okupirane Zapadne obale i iz Gaze, oštrim glasanjem koje je izazvalo sumnju u održivost nove vlade u zemlji.

Glasanje 59-59, koje je usledilo nakon celonoćnog zasedanja Kneseta, označilo je veliki neuspeh za premijera Naftalija Beneta.

Novi izraelski lider, koji se nadao da će pronaći kompromis između stranke Jamina i drugih frakcija u svojoj koaliciji, umesto toga pretpreo je žestog poraz tokom glasanja koje je navodno opisao kao referendum o novoj vladi. Glasanje znači da zakon treba da istekne u utorak u ponoć.

"Opozicija je sinoć zadala direktan udarac bezbednosti zemlje", rekao je Benet, optužujući svoje protivnike, uključujući i bivšeg premijera Benjamina Netanjahua da su izabrali "sitnu politiku", a ne nacionalnu dobrobit.

Zakon o državljanstvu i ulasku u Izrael donesen je kao privremena mera 2003. godine, u jeku druge pobune. Prema ovom zakonu, arapski građani, koji čine petinu izraelskog stanovništva, imali su malo mogućnosti za dovođenje supružnika sa Zapadne obale i iz Gaze u Izrael. Kritičari, uključujući mnoge levičarske i arapske zakonodavce kažu da je to rasistička mera usmerena na organičavanje rasta izraelske arapske manjine, dok pristalice kažu da je ona potrebna u bezbednosne svrhe i da bi se sačuvao jevrejski karakter Izraela.

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Zakon se obnavlja svake četiri godine i čini se da ima podršku velike većine u parlamentu kojim dominiraju tvrde nacionalističke stranke. Međutim, Netanjahuova stranka Likud i njeni saveznici odlučili su da joj se suprotstave kako bi osramotili Beneta i naštetili njegovoj koaliciji, koju čini osam partija raznolikog političkog spektra, uključujući i malu islamističku arapsku stranku.

Ministar unutrašnjih poslova Ajelet Šaked, član Benetove stranke Jamina, rekao je da će potez opozicije da blokira obnovu zakona, rezultirati hiljadama zahteva za državljanstvo.

Netanjahu, koga je nova koalicija zbacila nakon 12 godina sa mesta premijera, jasno je izrazio svoje političke ciljeve.

"Uz svo dužno poštovanje ovom zakonu, značaj svrgavanja vlade je veći", rekao je u ponedeljak.

Benet je navodno predložio kompromis liberalnim članovima kolalicije kojim bi se zakon produžio za šest meseci, nudeći pravo boravka za oko 1.600 arapskih porodica. Ipak, predlog je bio poražen, delom i zato što su dve arapske članice koalicije ostale suzdržane, te je tako glasanje razotkrilo duboke podele i krhkost nove vlade.

Odluka je, međutim, ulila nadu arapskim porodicama na koje je zakon uticao. Zakon je stvorio niz poteškoća za hiljade palestinskih porodica koje se protežu nevidljivim granicama koje razdvajaju Izrael od istočnog Jerusalima, Zapadne obale i Gaze.

Zakon se kontinuirano obnavlja, pa tako danas Izrael dozvoljava redovan ulazak više od 100.000 palestinskih radnika sa Zapadne obale. Na primer, supružnici stariji od 35 godina i supružnici stariji od 25 godina, kao i određeni humanitarni slučajevi, mogu podneti zahtev koji je ekvivalent turističkoj dozvoli, ali koji se mora redovno obnavljati. Imaoci takvih dozvola ne ispunjavaju uslove za vozačku dozvolu, javno zdravstveno osiguranje i većinu oblika zaposlenja.

Istek zakona neće retroaktivno omogućiti palestinskim supružnicima da žive u Izraelu, ali će omogućiti onima kojima je odbijen boravak, da podnesu nove zahteve.

 

Komentari (0)

Svet