Fokus

Usvojena beba koja se rodila u ruševinama u Siriji: Ipak se neće zvati Aja

Komentari

Autor: Rojters

19/02/2023

-

15:28

Usvojena beba koja se rodila u ruševinama u Siriji: Ipak se neće zvati Aja
Usvojena beba koja se rodila u ruševinama u Siriji: Ipak se neće zvati Aja - Copyright Tanjug AP/Ghaith Alsayed

veličina teksta

Aa Aa

Novorođenu bebu koja je spasena iz ruševina svog doma na severu Sirije, nakon snažnog zemljotresa koji je 6. februara pogodio tu zemlju, usvojili su jedini preostali srodnici tetka i teča.

Snimak spasioca koji se spušta niz brdo ruševina držeći malu i prašnjavu bebu u naručju, obišao je svet. Kasnije je utvrđeno da je novorođena devojčica bila dete Abdulaha i Afre Bleihan, koji su poginuli zajedno sa ostalom decom u ruševinama. Preživela je samo novorođena beba koja je u trenutku spasavanja i dalje bila vezana za majku pupčanom vrpcom.

Nakon spasavanja beba je bila hospitalizovana u Džihanu, a lekari su za to vreme identifikovali njene rođake.

Kako prenosi Rojters, danas su njena tetka po ocu i teča Kalil al-Savadi konačno primili u dom bratanicu kojoj su dali ime Afra, po njenoj pokojnoj majci.

"Ova devojčica nam toliko znači jer nam niko nije ostao od njene porodice. Preko nje ću ih pamtiti i ja, njena tetka i svi rođaci u selu njene majke i oca", rekao je Al-Savadi za Rojters.

Tanjug/AP/Ghaith Alsayed

 

U trenutku razgovora on je u jednoj ruci držao Afru umotanu u ljubičasto ćebe, a u drugoj svoju tek rođenu ćerku Atau, umotanu u plavo ćebe. Ataa je rođena tri dana nakon zemljotresa, a Al-Savadi je rekao da će zajedno odgajati devojčice.

"Naravno, postojale su zakonske procedure za potvrdu našeg srodstva, kao i DNK test", objasnio je on.

Tanjug/AP/Ghaith Alsayed

 

Inače, devojčica je prvobitno nazvana Aja, što na arapskom jeziku znači "dar od Boga". Ipak, rođaci su u znak sećanja odlučili da je nazovu Afra, po njenoj majci.

Sve informacije o zemljotresima u Turskoj i Siriji možete pročitati ovde.

 

Komentari (0)

Svet