Fokus

Glasanje u pojedinim regionima Nigerije nastavljeno i danas: "Ceo proces je totalni haos"

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

11:40

Glasanje u pojedinim regionima Nigerije nastavljeno i danas: "Ceo proces je totalni haos"
Glasanje u pojedinim regionima Nigerije nastavljeno i danas: "Ceo proces je totalni haos" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat vladajuće stranke Nigerije i bivši guverner Lagosa Bola Ahmed Tinubu trenutno vodi nakon što su prebrojavani glasovi sa subotnjih predsedničkih izbora u 12 od 36 država.

Na glasačkom listiću ima 18 kandidata, ali se smatra da samo tri  kandidata imaju šanse, preneo je Rojters. Pored Tinubua iz vladajuće partije aktuelnog predsednika Muhamadua Buharija, među favorite svrstan je i glavni opozicioni političar i bivši potpredsednik Atiku Abubakar iz Narodne demokratske partije (PDP), a treći jak konkurent je Piter Obi iz Laburističke partije.

Podsetimo, Nigerijci i danas glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima u nekoliko delova zemlje, gde zbog tehničkih problema izborni proces nije okončan u subotu, kako je bilo planirano.

Na biralištima gde je glasanje završeno uveliko se prebrojavaju glasovi. Rojtersov izveštač prenosi da je video glasače kako dolaze na biračka mesta u gradu Jenagoa.

"Ceo proces (glasanja) je jedan totalni haos. Juče sam čekao od 8.30 do 18.30 da glasam, sada sam se vratio u 8.30 da probam opet da glasam", rekao je civilni službenik Preje Iti.

Izborna komisija je u subotu kasno uveče navela da će se izbori nastaviti u nekoliko okruga u Jenagoji. Konačni rezultati izborabiće objavljeni u roku od pet dana.

Kako je u subotu preneo CNN, jedan od glavnih kandidata za pobedu na izborima je Bola Ahmed Tinubu iz stranke odlazećeg predsednika Buharija, Progresivni kongres.

Tu je i glavni opozicioni političar i bivši potpredsednik Atiku Abubakar iz Narodne demokratske partije (PDP), a treći jak konkurent je Piter Obi iz Laburističke partije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet