Fokus

Blinken završava turneju Centralnoj Aziji: Danas u Uzbekistanu, pre odlaska na samit G20 U Nju Delhi

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

08:43

Blinken završava turneju Centralnoj Aziji: Danas u Uzbekistanu, pre odlaska na samit G20 U Nju Delhi
Entoni Blinken - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken završiće danas kratku turneju Centralnoj Aziji u Uzbekistanu, pre nego što se uputi u Indiju, na sastanak ministara spoljnih poslova Grupe 20. kojim će kao tema dominirati Ukrajina, prenosi AP.

Blinken se danas sastao u Taškentu sa visokim uzbekistanskim zvaničnicima, dan nakon što je upozorio svoje kolege iz svih pet centralnoazijskih zemalja o opasnostima koje predstavlja ruski rat u Ukrajini.

U obraćanju, pre razgovora sa Bahtijorom Saidovim vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Uzbekistana, Blinken je rekao da veruje da SAD i zemmlje Centralne Azije dele zabrinutost u vezi sa ratom u Ukrajini, iako su bivše sovjetske države zadržale poziciju neutralnosti prema tom sukobu.

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Uzbekistana Saidov zahvalio je Blinkenu na podršci SAD njegovoj zemlji i njenim susedima.

"Želim da podvučem da delimo zajedničke prioritete za prosperitetnu, stabilnu i mirnu Centralnu Aziju“, rekao je on, navodi AP.

Blinken kasnije treba da se sastane sa uzbekistanskim predsednikom Šavkatom Mirzijojevim, pre odlaska u Nju Delhi, gde će prisustvovati dvodnevnom sastanku ministara spoljnih poslova Grupe 20 najrazvijenijih zemalja, uključujući Kinu i Rusiju.

Pregovori u okviru G20 dolaze u trenutku rastućih tenzija između SAD i Rusije i između Vašingtona i Pekinga zbog rata u Ukrajini i kineske aktivnosti u Indo-Pacifiku.

SAD i njeni zapadni saveznici u G-20 će se zalagati da grupa zauzme čvršći stav o ratu, dok će Rusija i Kina verovatno vršiti pritisak da se obezbedi veća podrška kineskom mirovnom predlogu za Ukrajinu, koji je Peking predstavio prošle nedelje,a  Zapad je uglavnom odbacio taj plan,navodi AP.
Sastanak ministara finansija G-20 u Indiji prošle nedelje završen je bez konsenzusa o Ukrajini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet