Fokus

Šef IAEA putuje u Iran: Teheran proizvodi uranijum na neprijavljenim lokacijama

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

18:39

Šef IAEA putuje u Iran: Teheran proizvodi uranijum  na neprijavljenim lokacijama
Šef IAEA putuje u Iran: Teheran proizvodi uranijum na neprijavljenim lokacijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da će njen šef Rafael Grosi otputovati u Iran na sastanke na visokom nivou, u želji da stimuliše Teheran da sarađuje u istrazi o proizvedenom uranijumu pronađenom na neprijavljenim lokacijama.

Iransko ometanje dugogodišnje istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju o tragovima uranijuma otkrivenim na tri neprijavljena mesta podstaklo je upravni odbor IAEA da na poslednjem tromesečnom sastanku u novembru donese rezoluciju kojom se Iranu nalaže da hitno sarađuje sa istražiteljima, preneo je Rojters.

Ta saradnja nije ostvarena i Grosi se nada da će sastanak sa Raisijem pomoći da se izgladi situacija, kažu diplomate.

Sledeći tromesečni sastanak odbora počinje u ponedeljak, a generalni direktor Rafael Grosi otputovaće u Teheran na sastanke na visokom nivou, saopštila je IAEA, potvrđujući posetu koju je prvi najavio Iran.

IAEA je zamerila je Teheranu što ga nije unapred obavestila o napravljenim suštinskim promenama poput naprednih centrifuga koje obogaćuju uranijum do 60 odsto čistoće u fabrici u Fordou, ukopanoj u planini.

Biće zatraženo i objašnjenje Irana o tome kako je proizveo malu količinu uranijuma obogaćenog do 83,7 odsto, što je možda i bilo slučajno, ali je pomenuti nivo relativno veliki, budući da je 90 odsto čistoće potrebno za proizvodnju naoružanja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet