Fokus

U Ohaju ponovo iskliznulo 20 vagona teretnog voza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2023

-

10:03

U Ohaju ponovo iskliznulo 20 vagona teretnog voza
Tanjug AP/Bill Lackey/Springfield-News Sun via AP - Copyright Tanjug AP/Bill Lackey/Springfield-News Sun via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dvadesetak vagona teretnog voza kompanije Norfolk Sadern iskliznulo je iz šina u blizini mesta Springfild u američkoj državi Ohajo, saopštili su danas zvaničnici.

Od ukupno 212 vagona iskliznulo je 20 kod Springfilda, 74 kilometara zapadno od glavnog grada Ohaja, Kolumbusa.

To je drugi takav slučaj sa vozovima ove kompanije u Ohaju, naveli su zvaničnici, prenosi AP.

Portparol kompanije je naveo da ovog puta u vagonima nije bilo opasnih materija, za razliku od prethodnog slučaja, koji se dogodio 3. februara u Istočnoj Palestini.

Tada je, kako se pretpostavlja voz oko 21 sat iskočio iz šina zbog mehaničkog problema sa ležajem točkova i izazvao požar. 

Od 150 tretnih vagona, 20 je prevozilo opasne materije. Šef američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) izašao je na lice mesta kako bi iz prve ruke video štetu koju je ostavilo iskakanje teretnog voza iz šina u Ohaju. U tom incidentu, otrovne hemikalije su se ili prosule, ili su izgorele, a neprijatan miris se širio nedeljama kasnije.

Tanjug AP/Gene J. Puskar

 

Stanovnici su se žalili na glavobolje i nadražene oči, a bilo je pritužbi i da su im automobili i travnjaci bili prekriveni čađu. Opasne hemikalije koje su se prosule iz voza ubile su hiljade riba, a stanovnici su prijavljivali da im ginu i kućni ljubimci.

Oni koji žive u blizini su odmah evakuisani, a škole u tom prodručju su bile zatvorene zbog straha od eksplozije. I pored toga što je sada ljudima rečeno da mogu da se vrate domovima, da je sve bezbedno, oni su zabrinuti jer veruju da je došlo do kontaminacije vode za piće. 

Šef EPA Majkl Regan pokušao je da uveri skeptične stanovnike da je voda pogodna za piće i da je vazduh siguran za disanje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet