Fokus

Erin Brokovič poziva Bajdenovu administraciju da se više uključi u slučaj iskliznuća voza: "Nisam videla nešto ovakvo"

Komentari

Autor: Euronews, Fox njuz, AP

17/02/2023

-

22:17

Erin Brokovič poziva Bajdenovu administraciju da se više uključi u slučaj iskliznuća voza: "Nisam videla nešto ovakvo"
Erin Brokovič poziva Bajdenovu administraciju da se više uključi u slučaj iskliznuća voza: "Nisam videla nešto ovakvo" - Copyright Tanjug AP/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država (EPA) je pokušala da uveri javnost u državi Ohajo da je neposredna opasnost prošla nakon što je voz koji je prevozio opasne hemiklalije iskočio iz šina 3. februara, ali stanovnici i dalje dovode u pitanje kvalitet vazduha i vode. Čuvena ekološka aktivistkinja Erin Brokovič pozvala je Bajdena i njegovu administarciju da "pojačaju" svoj odgovor na ovo pitanje zahatevajući odogovornost nadležnih.

"Raditi bolje od svog prethodnika nije dovoljno. Bajdenova administracija sada treba više da se uključi oko situacije iskliznuća voza", napisala je ona na svom tviter nalogu.

Ona je za FOX njuz navela "nikada nije videla ništa poput ovakvog iskliznuća sa šina".

"Mislim da ništa slično nisam videla u svojoj karijeri. Nedostatak inforamacija, nedostatak transparentnosti, konfuzija ... nemamo nikakve podatke o slučaju. Ovo je pogrešno i furstirajuće", navela je ona.

Kako kaže, smatra da bi EPA trebalo da javno objavi podatke i rezultate testova koji su rađeni kako bi javnost tačno zna koje su hemikalije u vodi i vazduhu. "To tek treba da vidimo. Ima dosta nagađanja i kontradiktornosti", navela je ona.

Kako je došlo do iskliznuća voza?

Nesreća se dogodila 3. februara u blizini granice između Ohaja i Pensilvanije. Pretpostavlja se da je voz oko 21 sat iskočio iz šina zbog mehaničkog problema sa ležajem točkova i izazvao požar, piše Euronews

Od 150 tretnih vagona, 20 je prevozilo opasne materije. Šef američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) izašao je na lice mesta kako bi iz prve ruke video štetu koju je ostavilo iskakanje teretnog voza iz šina u Ohaju. U tom incidentu, otrovne hemikalije su se ili prosule, ili su izgorele, a neprijatan miris se širi i dve nedelje kasnije.

Tanjug AP/Gene J. Puskar

 

Šef EPA Majkl Regan pokušao je da uveri skeptične stanovnike da je voda pogodna za piće i da je vazduh siguran za disanje. Od iskakanja iz šina, stanovnici su se žalili na glavobolje i nadražene oči, a bilo je pritužbi i da su im automobili i travnjaci bili prekriveni čađu. Opasne hemikalije koje su se prosule iz voza ubile su hiljade riba, a stanovnici su prijavljivali da im ginu i kućni ljubimci.

Oni koji žive u blizini su odmah evakuisani, a škole u tom prodručju su zatvorene zbog straha od eksplozije. I pored toga što je sada ljudima rečeno da mogu da se vrate domovima, da je sve bezbedno, oni su zabrinuti jer veruju da je došlo do kontaminacije vode za piće. 

Lokalci su, kako kažu, najviše frustrirani nepotpunim i nejasnim informacijama o trajnim posledicama katastrofe koja je dovela do evakuacije.

"Imam tri unuke. Da li će za pet godina, ako odrastu ovde, dobiti rak?", upitala je jedna žena na protestu koji je okupio nekoliko stotina ljudi.

Tanjug AP/Gene J. Puskar

 

Komentari (0)

Svet