Fokus

U Iranu zabeleženo trovanje učenica u najmanje 52 škole

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2023

-

14:59

U Iranu zabeleženo trovanje učenica u najmanje 52 škole
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi saopštio je da je trovanje učenica, od kojih nijedna nije preminula, zabeleženo u najmanje 52 škole u ovoj zemlji.

Ministar je pozvao javnost na mir i staloženost i optužio "neprijateljski medijski terorizam" da širi paniku povodom ovog slučaja, prenela je iranska državna agencija IRNA. 

Agencija AP napominje da je predsednik Irana Ibrahim Raisi najavio pokretanje istrage u sredu, tek nakon što je slučaj trovanja iranskih učenica zadobio međunarodnu medijsku pažnju. 

Prema pisanju BBC, do sada je u Iranu zabeleženo najmanje 650 slučajeva trovanja učenica, od kojih, na sreću, nijedna nije preminula.

Državni mediji spekulišu da iza ovih slučajeva trovanja, koja su započela lane u novembru u gradu Kom, svetom mestu šiitskih muslimana, stoje opozicione grupe u egzilu ili strane sile, navodi AP.

Novinari iranskog lista Etelat, među kojima je i ugledna bivša poslanica Džamile Kadivar, citirali su navodnu komunikaciju grupe "Fidajin velajat" (Poklonici starateljstva).

"Poklonici" su, prema pisanju Etelata, izrazili stav da "obrazovanje za devojčice treba da bude zabranjeno" i pretili da će otrovati učenice širom Irana ako škole za devojčice budu i dalje otvorene. 

Kadivar je napisala da je drugi mogući uzrok "masovna histerija", nalik na onu iz Avganistana koja je zabeležena od 2009. do 2012. godine.

Obrazovanje za žene ni nakon Islamske revolucije u Iranu 1979. godine nikada nije dovedeno u pitanje.

Teheran je ranije apelovao na susedni Avganistan pod vladom talibana da omogući devojkama i ženama da opet pohađaju nastavu u školama, dodaje američka agencija.

Komentari (0)

Svet