Fokus

Kina povećava vojni budžet: „Eskaliraju spoljni pokušaji suzbijanja i obuzdavanja Kine"

Komentari

Autor: BBC, CNN

05/03/2023

-

22:17

Kina povećava vojni budžet: „Eskaliraju spoljni pokušaji suzbijanja i obuzdavanja Kine"
Kina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina će ove godine povećati vojnu potrošnju za više od sedam odsto, uz obrazloženje da "eskaliraju" pretnje po njenu bezbednost, odlučeno je na Nacionalnom narodnom kongresu (NPC) na kome bi trebalo da bude potvrđen treći mandat predsednika Si Đinpinga. 

Vojni budžet Pekinga je oko 225 milijardi dolara, što je i dalje četiri puta manje od od budžeta Sjedinjenih Država, ali analitičari veruju da Kina umanjuje koliko troši na odbranu. 

Odlazeći premijer Li Kećijang rekao je na NPC da „spoljni pokušaji suzbijanja i obuzdavanja Kine eskaliraju“. 

Tanjug/Ju Peng/Xinhua via AP

 

 

"Oružane snage treba da intenziviraju vojnu obuku i spremnost u celini," rekao je Kećijang, a prenosi BBC.

Povećanje planirane potrošnje za odbranu od 7,2 odsto predstavlja prvi put u poslednjoj deceniji da je stopa rasta budžeta povećana tri godine zaredom, pošto Peking nastavlja da modernizuje i izgrađuje svoju vojsku, istovremeno vršeći pritisak na Tajvan.

Kina sada kontroliše najveću svetsku mornaricu po veličini i nastavlja da unapređuje svoju flotu nuklearnih podmornica i stelt borbenih aviona. Vojni budžet je povećan za 7,1% na 1,45 biliona juana u 2022. godini, u poređenju sa 6,8 odsto prethodne godine.

Visina ovogodišnjeg vojnog budžeta je više nego dvostruko veća nego pre deset godina. Kineski zvaničnici su u više navrata pokušavali da prikažu svoju vojnu potrošnju kao razumnu u odnosu na druge zemlje poput Sjedinjenih Država, kao deo nastojanja Kine da se predstavi kao miroljubiva sila, uprkos njenoj agresiji u regionu, uključujući militarizaciju Južnog kineskog mora i intenzivno patroliranje oko Tajvana. 

Tokom konferencije za novinare u subotu uoči otvaranja, portparol NPC Vang Čao rekao je da kineski budžet za odbranu održava „relativno umerenu i razumnu stopu rasta“.

„Izdaci Kine za odbranu kao procenat BDP-a ostali su stabilni tokom godina. Ostaje u osnovi stabilan, niži od svetskog proseka“, rekao je Vang.

Učvršćivanje pozicije Si Đinpinga

Na kongresu je takođe najavljeno da će Kina ove godine težiti smanjenom ekonomskom rastu od oko pet odsto. 

Najnovije zasedanje kongresa je od posebnog značaja jer se očekuje da će delegati preoblikovati nekoliko ključnih institucija Komunističke partije i državnih institucija. NPC će takođe ozvaničiti vođstvo Si Đinpinga u zemlji, pošto će on biti izabran za predsednika Kine i šefa oružanih snaga. 

Svoju poziciju u ešalonima kineske moći obezbedio je u oktobru prošle godine, kada ga je Komunistička partija ponovo izabrala za svog lidera na treći mandat.

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

 

Povećanje vojnih izdataka dolazi u trenutku kada se predsednik Si suočava sa pogoršanjem odnosa sa SAD zbog ukrajinskog rata i nedavne sage o špijunskim balonima, pa i sa zbližavanjem sa ruskim predsednikom Vladmirom Putinom.

Američki zvaničnici su takođe više puta upozoravali da bi Kina mogla da izvrši invaziju na Tajvan u narednim godinama, jer Kina pokazuje sve veće demonstracije vojne sile u vazduhu i moru oko Tajvana, uključujući ispaljivanje balističkih projektila.  Kina vidi Tajvan kao otcepljenu provinciju koja će na kraju biti pod kontrolom Pekinga.

NPC će takođe predstaviti novog premijera koji tradicionalno nadgleda ekonomiju i administrativne aspekte upravljanja. Očekuje se da će tu ulogu preuzeti Li Kiang, jedan od Sijevih kolega od najvećeg poverenja.

Brz ekonomski oporavak

Kina je postavila zvanični cilj ekonomskog rasta od „oko 5 odsto“ za 2023. godinu, jer nastoji da oživi drugu po veličini svetsku ekonomiju nakon godinu dana blagog rasta zbog mera pandemije. 

„Kineska ekonomija je u fazi stabilnog oporavka i pokazuje ogroman potencijal i zamah za dalji rast“, ​​rekao je odlazeći premijer Li Kećijang delegatima dok je predstavljao vladin izveštaj o radu na otvaranju kongresa u nedelju.

profimedia

 

 

Prošle godine je otvoreno više od 12 miliona radnih mesta po gradovima, a stopa nezaposlenosti pala je na 5,5 odsto, navodi se u izveštaju o radu, koji naglašava da je Kina usmerena na obezbeđivanje stabilnog rasta, zapošljavanja i cena usred globalne inflacije i postavlja cilj BDP-a. 

Zvanični podaci objavljeni u sredu pokazuju da su kineske fabrike imale najbolji mesec u skoro 11 godina u februaru, naglašavajući koliko se brzo ekonomska aktivnost oporavila nakon završetka talasa izlaska Covida, objavio je CNN.

Uslužne i građevinske industrije takođe su imale najbolje rezultate u poslednje dve godine. 

 

Komentari (0)

Svet