Fokus

Kina želi mirno ujedinjenje sa Tajvanom, Tajpej: "Poštujte naš suverenitet"

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2023

-

11:12

Kina želi mirno ujedinjenje sa Tajvanom, Tajpej: "Poštujte naš suverenitet"
Kina i Tajvan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na godišnjoj sednici kineskog parlamenta, premijer Li Kečijang izjavio je danas da se zalaže za "mirno ponovno ujedinjenje" Kine sa Tajvanom, na šta je Tajpej reagovao saopštenjem u kome je pozvao Peking da poštuje tajvanski suverenitet, posvećenost demokratiji i slobodi.

"Mi treba da se zalažemo za mirni razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i ubrzamo proces mirnog ponovnog ujedinjenja Kine", izjavio je Kečijang pred oko 3.000 delegata u Velikoj sali naroda u Pekingu, prenosi Rojters.

Kećijang je naveo da kineski parlament treba da primeni politiku Komunističke partije Kine za "rešavanje pitanja Tajvana" i "preduzme odlučne korake kako bi se suprotstavio nezavisnosti Tajvana i promovisao ponovno ujedinjenje" Kine i Tajvana.

Tajvanski Savet za poslove sa kopnom, odnosno Kinom, reagovao je saopštenjem u kome se naglašava da entiteti sa obe strane Tajvanskog moreuza "nisu podređeni jedno drugom", što je, kažu, stvarnost koju Peking treba da prihvati.

U saopštenju se navodi da Kina treba da "poštuje privrženost tajvanskog naroda principima suvereniteta, demokratije i slobode Republike Kine", naziv koji Tajpej koristi za ovu teritoriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet