Fokus

MInistarstvo odbrane Tajvana: U poslednja 24 sata primećeno 19 kineskih aviona u bezbednosnoj vazdušnoj zoni

Komentari

Autor: EUronews Srbija, Tanjug

01/03/2023

-

07:34

MInistarstvo odbrane Tajvana: U poslednja 24 sata primećeno 19 kineskih aviona u bezbednosnoj vazdušnoj zoni
MInistarstvo odbrane Tajvana: U poslednja 24 sata primećeno 19 kineskih aviona u bezbednosnoj vazdušnoj zoni - Copyright Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da u poslednja 24 sata primetilo 19 kineskih aviona koji su ušli u bezbednosnu vazdušnu zonu Tajpeja.

U saopštenju se dodaje da su u pitanju kineski borbeni avioni tipa Čengdu J-10, koji su ušli u jugozapadni deo tajvanske bezbednosne vazdušne zone (ADIZ), ali nisu prešli Tajvanski moreuz, prenosi Rojters.

ADIZ je širi pojam od vazdušnog prostora i odnosi se na šire područje koje Tajvan nadzire zbog svoje bezbednosti.

Tajvan je reagovao standardnom procedurom, ali nije ispalio projektile na kineske avione, tako da nije došlo do eskalacije, zaključuje se u saopštenju.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, žali se u protekle tri godine na porast kineskih vojnih aktivnosti blizu ovog ostrva, dok Peking sa druge strane pokušava da utvrdi svoje stavove o suverenitetu.

Kina je rekla da su njene aktivnosti u ovom području opravdane jer želi da odbrani teritorijalni integritet, i upozorila je SAD protiv "mešanja" u tajvansko pitanje, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet