Fokus

Kina protestovala zbog preletanja američkog aviona nad Tajvanskim moreuzom

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

10:11

Kina protestovala zbog preletanja američkog aviona nad Tajvanskim moreuzom
Kina protestovala zbog preletanja američkog aviona nad Tajvanskim moreuzom - Copyright Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Kina je optužila SAD da ugrožavaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu nakon što je američki vojni avion danas preleteo iznad Tajvanskog moreuza.

Istočna komanda Kineske narodne oslobodilačke vojske saopštila je da su njene snage pažljivo pratile američki P-8A Posejdon pomorski patrolni i izviđački avion koji se koristi i za protivpodmorničke misije, dok je leteo kroz moreuz, preneo je Rojters.

"Postupci američke strane namerno su ometali i narušili regionalnu situaciju i ugrozili mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Snažno se protivimo tome", navodi se u kratkom saopštenju.

Snage Komande ostaju u visokoj pripravnosti sve vreme i odlučno brane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, stoji u saopštenju.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je avion leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru i da će SAD nastaviti da lete, plove i rade gde god to međunarodno pravo dozvoljava, uključujući i unutar Tajvanskog moreuza.

Delujući unutar Tajvanskog moreuza u skladu sa međunarodnim pravom, SAD podržavaju prava plovidbe i slobode svih naroda, navodi se u saopštenju.

Tranzit aviona kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je ranije danas da je američki pomorski patrolni i izviđački vojni avion, P-8A Posejdon proleteo kroz Tajvanski moreuz.

U kratkom saopštenju Ministarstvo je navelo da je američki P-8A, koji se koristi i u misijama protiv podmornica, odleteo prema jugu kroz moreuz.

Tajvanske snage su pratile letelicu dok je preletela moreuz, saopštilo je Ministarstvo, napominjući da je situacija normalna. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet