Fokus

Balon koji se srušio kod Tajvana nosio meteorološke instrumente

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

14:06

Balon koji se srušio kod Tajvana nosio meteorološke instrumente
Balon koji se srušio kod Tajvana nosio meteorološke instrumente - Copyright Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

veličina teksta

Aa Aa

Balon koji se srušio na ostrvu Donđin, delu arhipelaga Macu, koji kontroliše Tajvan, korišćen je za praćenje vremena i nije imao opremu za audio-vizuelno snimanje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana nakon analize ostataka.

Ministarstvo je navelo da je nakon analize i poređenja ostataka, utvrdilo da je balon nosio meteorološke instrumente za snimanje "bez fotografskih ili uređaja za audio-vizuelno snimanje ili uređaja koji se odnose na skladištenje", preneo je Rojters.

Bio je opremljen antenom, senzorskom opremom za temperaturu i vlažnost, pločom za prenos podataka i litijumskom baterijom, stoji u saopštenju Ministarstva. Navedeno je i da je najverovatnije reč o kineskom balonu.

Tajvanska vojska saopštila je u četvrtak da je pronašla ostatke meteorološkog balona na udaljenom i u vojnom smislu strateški važnom ostrvu blizu kineske obale, usred spora između Kine i SAD oko špijunskih balona.

Navela je i da su njene snage na ostrvu Donđin, delu arhipelaga Macu, koji kontroliše Tajvan, kod obala kineskog Fudžoua, primetile nepoznati objekat kako pada sa neba, a zatim pronašle ostatke balona.

U saopštenju se dodaje da je objekat prečnika oko jednog metra sa kutijom za instrumente označenom pojednostavljenim kineskim slovima, koji se koriste u Kini, ali ne i na Tajvanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet