Fokus

Da li je moguć susret Blinkena i Vanga u jeku tenzija između SAD i Kine: "Minhen očigledno mesto, strane to istražuju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2023

-

08:18

Da li je moguć susret Blinkena i Vanga u jeku tenzija između SAD i Kine:  "Minhen očigledno mesto, strane to istražuju"
Sastanak Blinkena i Vanga na Baliju, 9. jul 2022. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken razmatra sastanak sa visokim kineskim diplomatom Vang Jiem na bezbednosnoj konferenciji krajem ove nedelje, piše Blumberg pozivajući sa na osobe koje su upoznate s ovim pitanjem. To bi mogao da bude njihov prvi sastanak od kada su porasle tenzije između Pekinga i Vašingtona zbog kineskog balona koji je oboren iznad SAD. 

Blinken i Vang mogli bi da se sastanu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja se održava od 17. do 19. februara, pod uslovom da se obe strane saglase, navodi Blumberg. 

Međutim, visoki zvaničnici administracije, upitani o mogućnosti sastanka, naveli su da SAD konstantno ispituju opcije za diplomatiju, ali da nemaju ništa da objave tim povodom. Savet za nacionalnu bezbednost i Stejt Department su odbili da komentarišu to pitanje, kao i kineska ambasada. 

Blinken je nedavno otkazao put u Kinu nakon što su SAD identifikovale navodni kineski špijunski balon izmad vazdušnog prostora SAD. Saopšteno je da bi bio poslat pogrešan utisak ako bi se poseta realizovala dok je balon još u vazduhu.  

Dan nakon što je poseta otkazana, Pentagon je oborio balon kod Južne Karoline. SAD tvrde da je balon bio deo globalnog programa za nadzor, dok Peking insistira da je reč o meteorološkom balonu koji je skrenuo s kursa. 

Tanjug/AP/Chad Fish

 

Od tog trenutka, još nekoliko neidentifikovanih objekata je otkriveno u vazdušnom prostoru iznad Severne Amerike, a tri su oborena. U ponedeljak je Kina optužila Ameriku da je poslala više od 10 balona nad njenom teritorijom od početka 2022. godine.

U međuvremenu je Predstavnički dom američkog Kongresa jednoglasno (419-0) usvojio rezoluciju kojom se Kina optužuje za "bezobzirno kršenje suvereniteta SAD" i pokušaj "da obmane međunarodnu zajednicu lažnim tvrdnjama o svojim operacijama prikupljanja obaveštajnih podataka".

Rezoluciju su podržale i demokrate i republikanci, što odražava sve veće nezadovoljstvo članova Kongresa, kako smatraju, agresijom Kine.

"Amerikanci su s pravom bili duboko uznemireni zbog ovog bezobzirnog kršenja suvereniteta od strane kineske Komunističke stranke", poručio je republikanski kongresmen Majkl Mekol, predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma i autor rezolucije, preneo je Glas Amerike. 

"Amerika simbolično ušla u hladni rat s Kinom"

To su okolnosti u kojima su odnosi dve svetske sile dodatno zategnuti, a to je bila i jedna od tema govora američkog predsednika Džozefa Bajdena o stanju nacije.  

"Iako nije izričito mnogo pričao o Kini, određene industrije na koje je stavljen akcenat, stalan govor o takmičarskom duhu u Americi, to sve je usmereno na to da je Amerika, sada već i sa ovim obaranjem balona i simbolično ušla u hladni rat sa Kinom", rekao je prošle nedelje za Euronews Srbija Dragoslav Rašeta iz organizaije Novi treći put. 

I on je ukazao da je 5. februara trebalo da dođe do posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini i da je on trebalo da se sastane sa svojim parnjakom Jangom Đečijem, ali i sa predsednikom SIjem. 

"Postojao je pokušaj još od sastanaka na marginama G20 samita na Baliju između Bajdena i Sija kada je postojala jedna želja između obe strane da dođe do ostvarivanja jednog detanta između ove dve super sile. Ovakav postupak i grubo kršenje teritorijalnog integriteta SAD dovodi do toga da do te posete verovatno neće doći do kraja ove godine i da će ti odnosi i dalje biti na tankom ledu", naveo je on. 

Da li bi moglo da dođe do naznaka otopljavanja odnosa?

Da li bi moglo da dođe bar do prvog koraka u otopljavanju odnosa na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, još je neizvesno, ali je izvesno da će ona biti deo međunarodne turneje najvišeg kineskog diplomate. Jedna stanica na tom putu ipak bi mogla da dolije dodatno ulje na vatru – Moskva.  

Kako piše CNN, to će biti prva poseta jednog kineskog zvaničnika Rusiji, od kada je ta zamlja započela invaziju na Ukrajinu. Osim toga, Vang Ji će posetiti Francusku, Italiju i Mađarsku. 

Tanjug AP/Mary Altaffer

 

CNN takođe piše da je Vangovo putovanje u inostranstvo njegovo prvo od kada je napustio poziciju ministra spoljnih poslova i od kada je imenovan za glavnog spoljnopolitičkog savetnika predsednika Si Đinpinga. Ističe se da bi to mogao da bude test njegove sposobnosti da uravnoteži odnose sa Moskvom, istovremeno pokušavajući da unapredi imidž Kine i odnose sa državama EU i SAD.  

Dodaje se i da bi Vangova poseta Moskvi mogla i da nagovesti državnu posetu predsednika Si Đinpinga Rusiji kasnije ove godine. 

Predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojgen je rekao da ne misli da će Vang iskoristiti prisustvo na skupu da kaže: "Izvinite, to je bio naš špijunski balon".  Ali je ipak dodao da se nada da će se dogoditi razgovori na marginama skupa, prenosi Glas Amerike. 

Najviši američki diplomata za Istočnu Aziju za vreme mandata predsednika Baraka Obame komentarisao je mogućnost susreta Blingena i Vanga, a Minhen je nazvao "očiglednim mestom za neophodnu živu diskusiju na visokom nivou".

"Nema sumnje da dve strane to tiho istražuju. Ali nijedna strana ne želi da to bude zakazano pod velikom pažnjo medija, dok se suočavaju za neizvesnošću u vesi slučaja s balonom", naveo je Danijel Rasel za Rojters.

Raste uvoz i izvoz orbe

Ono što mi u moru negativnih mogao da bude pozitivan signal je što je uvoz i izvoz robe između SAD i Kine u 2022. godini imao vrednost od 642,33 milijardi evra, što predstavlja novi rekord postignut uprkos napetim diplomatskim odnosima. 

Prema novim podacima, SAD je prošle godine uvezla robu iz Kine u vrednosi od 499,51 milijarde evra, prenosi BBC. Amerikanci su prošle godine trošili više novca na kinesku robu, između ostalog, na kineske igračke i mobilne telefone. 

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

Izvoz američke robe u Kinu se takođe povećao i dostigao vrednost od 143,12 milijarde evra. 

Za rast trgovine između SAD i Kine su delimično odgovorni i rastući troškovi života, ali brojke pokazuju i koliko se Vašington i Peking oslanjaju jedno na drugo uprkos trgovinskom ratu između dve zemlje koji traje od 2018. godine. 

"Vlade, kompanije i potrošači bi možda želeli da se odvoje, ali u razdvojenom svetu bi bilo teško dostavljati produkte po ceni koju bi firme i potrošači bili spremni da plate," izjavila je osnivačica Azijskog trgovačkog centra Debora Elms. 

Komentari (0)

Svet