Fokus

Kineski zvaničnici u prvoj poseti Tajvanu posle početka pandemije kovida

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

12:26

Kineski zvaničnici u prvoj poseti Tajvanu posle početka pandemije kovida
Kineski zvaničnici u prvoj poseti Tajvanu posle početka pandemije kovida - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa kineskih zvaničnika stigla je na Tajvan u prvu posetu u poslednje tri godine, otkako je počela pandemija kovida 19, kako bi prisustvovali Festivalu lampiona u vreme rastućih vojnih tenzija širom Tajvanskog moreuza.

Tajvanska vlada je ove nedelje dozvolila dolazak šestorice zvaničnika, na čelu sa Liu Siaodongom, zamenikom šefa Šangajske kancelarije Kineske kancelarije za Tajvan, da prisustvuje festivalu u Tajpeju, na poziv gradskih vlasti, preneo je Rojters.

Liu, koji je stigao na aerodrom Songšan u centru Tajpeja, nije odgovarao na pitanja novinara, a zajedno sa članovima grupe uveden je u kombi pod jakim obezbeđenjem i prevezen. Mala grupa od desetak pristalica pro-tajvanske nezavisnosti protestovala je zbog njegovog dolaska ispred aerodroma, uzvikujući "Tajvan i Kina, odvojene zemlje" i "Kinezi, odlazite", dok je na aerodromskom putu druga grupa prokineskih pristalica uzvikivala dobrodošlicu.

Tajvanski savet koji kreira politiku Kine saopštio je da je grupi dozvoljeno da dođe sve dok se ponaša neprimetno i izrazio nadu da će njihova poseta promovisati uzajamno razumevanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet