Fokus

Tajvan testira krstareću raketu dugog dometa sposobnu da pogodi Peking

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

19:56

Tajvan testira krstareću raketu dugog dometa sposobnu da pogodi Peking
Tanjug/AP/Chiang Ying-ying, Huizhong Wu, Taiwan Ministry of Defense - Copyright Tanjug/AP/Chiang Ying-ying, Huizhong Wu, Taiwan Ministry of Defense

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan testira krstareću raketu sposobnu da pogodi teritoriju duboko unutar Kine, a oružje je namenjeno kao sredstvo odvraćanja od mogućih napada kineske vojske, objavio je danas Sputnjik internešenel.

Tajvanski Nacionalni institut za nauku i tehnologiju Čung-Šan testirao je danas novu krstareću raketu dugog dometa sposobnu da dopre duboko na kinesko kopno, objavili su tajvanski mediji. 

 Prema izveštajima, nova raketa zemlja-zemlja ima maksimalni domet od 1.200 kilometara, što joj omogućava da pogodi teritoriju kontinentalne Kine, uključujući gradove kao Vuhan i Čangša. 

To je poslednja u nizu krstarećih raketa i raketa za površinske udare koje je razvila ili kupila tajvanska vlada poslednjih godina.

To uključuje krstareće rakete "tomahavk" i JASSM-ER kupljene od SAD, kao i program supersoničnih krstarećih raketa "klaud pik" produženog dometa, za koje Tajpej tvrdi da mogu da pogode kinesku prestonicu Peking. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet