Fokus

Tajpej saopštio: 71 kineski vojni avion ušao u vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

07:45

Tajpej saopštio: 71 kineski vojni avion ušao u vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana
Tajpej saopštio: 71 kineski vojni avion ušao u vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana - Copyright Tanjug AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Sedamdeset i jedan avion kineske avijacije, uključujući borbene avione i dronove, ušao je u vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana u protekla 24 sata, saopštila je danas vlada u Tajpeju.
Upad je uključivao 43 kineska aviona koji su prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu tampon zonu između Tajvana i Kine koja se nalazi unutar odbrambene zone, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini ostrva na koje Kina polaže pravo, a tajvanska zvanična Centralna novinska agencija saopštila je da je to najveći upad kineskog vazduhoplovstva u tajvanski vazdušni prostor do sada.

Pojedini od kineskih aviona, uglavnom borbenih, nakratko su prešli srednju liniju u osetljivom Tajvanskom moreuzu, a otkriveno je i sedam brodova kineske mornarice u blizini Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo. 

Kina je saopštila da je izvela "udarne vežbe” u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana u nedelju kao odgovor na, kako je navela, provokacije Tajvana i SAD. 

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven istakla je jutros, u govoru na vojnoj ceremoniji, da Tajvan treba da pojača svoj odbrambeni kapacitet zbog, kako je rekla, "neprekidne ekspanzije autoritarnosti“, iako nije spominjala najnovije vojne aktivnosti Kine. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet