Fokus

Bela kuća: Vašington ne želi promenu u odnosima sa Kinom, želimo strateško takmičenje, a ne konflikt

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

21:31

Bela kuća: Vašington ne želi promenu u odnosima sa Kinom, želimo strateško takmičenje, a ne  konflikt
Džon Kirbi - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća ne želi promenu u odnosima između SAD i Kine, uključujući i odnose po pitanju Tajvana, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je tako odgovorio kineskom ministru spoljnih poslova Ćinu Gangu, koji je upozorio Vašington da treba da promeni svoj "iskrivljeni" pogled i da ne rizikuje konflikt, preneo je Rojters.

"Želimo strateško takmičenje sa Kinom. Ne tražimo konflikt. Cilj nam je da se takmičimo, da pobedimo i apsolutno želimo da zadržimo relacije na tom nivou", poručio je Kirbi.

Ćin je ranije danas kazao da je politika Vašingtona prema Kini "potpuno odstupila od racionalnog i zdravog puta", preneo je AP.

"Ako SAD ne pritisnu kočnicu, već nastave da idu pogrešnim putem, nikakva zaštitna barijera ne može sprečiti iskakanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije", rekao je kineski ministar.

Ćin je naveo da je "takvo rivalastvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovečanstva".

On je na konferenciji za štampu ponovio i kritike na račun nedavnog obaranja navodnog kineskog špijunskog balona iznad istočne obale SAD, i saopštio da je ta incident "uzrokovan višom silom" i da je Vašington "preterano  reagovao, zloupotrebio silu i dramatizovao situaciju, stvarajući diplomatsku krizu koja se mogla izbeći".

U delu obraćanja koje se odnosi na Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojom teritorijom, Ćin je ovo pitanje nazvao prvom crvenom linijom koja se ne sme preći u odnosima SAD i Kine, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet