Fokus

Australija kupuje američke nuklearne podmornice: "Najveće unapređenje vojnih mogućnosti od kraja Drugog svetskog rata"

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

08:26

Australija kupuje američke nuklearne podmornice: "Najveće unapređenje vojnih mogućnosti od kraja Drugog svetskog rata"
Australijski ministar odbrane, Ričard Marls - Copyright Tanjug/Department of National Defense, Defense Communications Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Australija će kupiti do pet američkih nuklearnih podmornica klase Virdžinija tokom sledeće decenije, a u sklopu organizacije AUKUS, pakta SAD, Velike Britanije i Australije, će u saradnji sa Velikom Britanijom izgraditi nuklearnu podmornicu u južnoj Australiji.

"Ovo je najveće unapređenje vojnih mogućnosti Australije od kraja Drugog svetskog rata", rekao je danas australijski ministar obrane Ričard Marls, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, nabavka i izgradnja nuklearnih podmornica će Australiji omogućiti da "brine sama o sebi."

Zvaničnici ministarstva odbrane Australije i savetnici australijske vlade su saopštili da su podmornice na nuklearni pogon ključne za obranu 36.000 kilometara obale Australije i održavanje prednosti u odnosu na Kinu.

Očekuje se i da će tri zemlje organizacije AUKUS objaviti detalje ovog plana u ponedeljak u kalifornijskom San Dijegu, gde će sastati predsednik SAD Džo Bajden, premijer Australije Entoni Albaneze i britanski premijer Riši Sunak, dodaje britanska agencija.

Australija za sada ima samo podmornice na konvencionalni pogon, a oko 2027. godine će američke nuklearne podmornice biti raspoređene u oblasti zapadne Australije.

One će pružiti zaštitu Australiji dok ona ne stekne sopstvene podmornice na nuklearni pogon.

Komentari (0)

Svet